Egyszerű és elronthatatlan sütemény. A sárgarépa ízét nem lehet érezni, viszont jót tesz a tésztának. Ízig-vérig bűnös élvezet, de a sárgarépát a férfiak előtt tagadd le!
Napokig ettem a mákos bejgli töltelékét tészta nélkül és már nagyon fogytán volt a mákom, így az egyik kedvenc süteményemet, máktortát sütöttem és szokás szerint picit újítottam. Annyira finom lett, hogyha lett volna még itthon mák, azonnal sütöttem volna a következőt, amikor az első máktorta elfogyott.
Sárgarépás máktorta vaj nélkül (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
1 nagy sárgarépa
2 tojás
20 dkg cukor
15 dkg darált mák
20 dkg liszt
fél teáskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 pohár tejföl (2 dl)
1 dl tej
A répát lereszelem és összekeverem a tojással, a cukorral, a reszelt citrom- és narancshéjjal és a tejföllel. Belekeverem a mákot, majd a lisztet és a szódabikarbónát, és az egészet hígítom 1 dl tejjel.
Kivajazott (26 centis) tortaformába öntöm és 180 fokos sütőben (nagyjából 35 perc alatt) tűpróbáig sütöm.
Végül porcukorral szórom meg, de a tetejére mehet a citrusos máktorta mascarpones-citrusos krémje is.