Azt hiszem, hogy a zabpehely és a túró gond nélkül szerepelhetne a “kitűnő reggeli hozzávalói” listán. Azonban a gyerekeim hallani se akarnak a zabkásáról, őket csak a palacsinta érdekli.
– Mit kértek reggelire? – Gabonapelyhet! – Ma reggelizzünk valami finomabbat? Főzzek zabkását? – Pfúj! Gabonapelyhet kérek!!!! – És ha palacsintát sütök? – Jó! Az jó lesz!!!
Mivel nem szoktam olcsón adni a bőrömet, nem “normális” palacsintát sütöttem, hanem megmicsurinoztam egy kis zabpehellyel, amit a kész palacsintákon nem lehetett látni. (A gyerekeimnél fontos szempont, hogy érzékszervi úton a kajás trükkök ne legyenek kiszúrhatóak, nekem meg fontos szempont, hogy egyenek néha egy kis zabot is.)
Zabpelyhes palacsinta
Hozzávalók: 2 tojás 8 dkg zabpehely 15 dkg liszt 1 teáskanál cukor 3 dl tej 1 evőkanál oldaj
A zabpelyhet apróra darálom (forgókéses darálóban).
A tojást összekeverem a cukorral, a tejjel, majd simára keverem a liszttel és a zabpehellyel. Végül belekeverem az olajat is.
Kicsit állni hagyom a tésztát – kb. 5-10 perc. Majd forró serpenyőben kisütöm. (Ha besűrűsödik a massza, vízzel kicsit hígítom.)
A zabos palacsinták tölteléke lehet kakaó, nutella vagy lekvár is, de mi rajongunk a túrós palacsintáért, így túrót, tejfölt, cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és mazsolát kevertünk össze és ezzel töltöttünk meg a palacsintákat.