Lusta asszony rétese vagy más néven olasz rétes az egyik kedvenc túrós süteményem. Közel 20 éve ugyanazon (kézzel írt) recept szerint sütöm.
Lusta rétes túróval és aszalt vörösáfonyával (Fotó: Myreille)
Azt értem, miért hívják lusta asszony rétesének vagy lusta rétesnek – hiszen, a hozzávalókat csak* bele kell szórni egy sütőformába – és ezen a vonalon a szórt rétes elnevezés is megállja a helyét, de rejtély, mitől lett olasz rétes. Persze, nem is ez a lényeg, hanem hogy finom, kiadós, és nem macerás édesség.
Hozzávalók:
30 dkg liszt30 dkg porckor1/4 teáskanál szódabikarbóna (vagy fél csomag sütőpor)
50 dkg túró
2 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
2 marék aszalt vörösáfonya (vagy mazsola)
4 tojás
4 dl tej
2 evőkanál házi vaníliás cukor (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
5 dkg vaj (margarin)
A lisztet összekeverem a porcukorral és a szódabikarbónával. A tojásokat összekeverem a vaníliás cukorral, majd a tejjel.
A 20×30 centis sütőformát vastagon kikenem vajjal. Beleöntöm a lisztes keverék felét, majd rászórom a túrót, meglocsolom tejföllel, ráreszelem a citrom héját, megszórom a vörösáfonyával, majd ráöntöm a lisztes keverék második felét is.
Ezután óvatosan ráöntöm a tojásos-tejes keveréket, rádobálom az apróra vágott vajat, majd előmelegített sütőben 175 fokon (légkeverés mellett) 40 percig sütöm. Nyitott sütőajtó mellett a sütőben hagyom kihűlni.
Tippek:
Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad és szivacsos lesz. Inkább hókább legyen, de finom, ez pedig sokszor a sütő (lelkivilágától) függ, ki kell tapasztalni.
Miután ráöntöm a sütire a tejes-tojásos cuccot, akkor villával beleszúrok és picit megmozgatom. Ez azért kell, mert olykor – gondolom, a csillagoktól függ, mert más magyarázatot nem tudok -, a lisztes keverék képes vízzáró réteget képezni és olyankor száraz foltok maradnak.
A lisztet csak szórni szabad, piszkálni, elsimítani tilos, mert akkor tömörödik és kialakul az a vízzáró réteg, amitől a süti borzalmas lesz. Nekem legutóbb annyi száraz felület maradt, amennyi a képen látható. Olyan, mintha ott megporcukroztam volna.
Kicsit sci-fi, hogy beleszórjuk a lisztet és a többi hozzávalót a sütőformába, majd nyakon öntjük némi tejes tojással és a végeredmény egy isteni süti, de íme a bizonyíték, hogy működik (Fotó: Myreille)
Szeretem, hogy ebben a süteményben a tészta, túró aránya tökéletes. Vörösáfonya vagy mazsola mellett, ünnepi alkalmakra tovább lehet turbózni aszalt meggyel, barackkal, szilvával, apróra vágott aszalt ananásszal, datolyával.
Akárcsak a hagyományos rétes, a lusta (vagy olasz) rétes langyosan és hidegen is remek. (Fotó: Myreille)