Lusta asszony rétese vagy más néven olasz rétes az egyik kedvenc túrós süteményem. Közel 20 éve ugyanazon (kézzel írt) recept szerint sütöm.
Azt értem, miért hívják lusta asszony rétesének vagy lusta rétesnek – hiszen, a hozzávalókat csak* bele kell szórni egy sütőformába – és ezen a vonalon a szórt rétes elnevezés is megállja a helyét, de rejtély, mitől lett olasz rétes. Persze, nem is ez a lényeg, hanem hogy finom, kiadós, és nem macerás édesség. Hozzávalók: 30 dkg liszt 30 dkg porckor 1/4 teáskanál szódabikarbóna (vagy fél csomag sütőpor) 50 dkg túró 2 dl tejföl 1 citrom reszelt héja 2 marék aszalt vörösáfonya (vagy mazsola) 4 tojás 4 dl tej 2 evőkanál házi vaníliás cukor (vagy 1 csomag vaníliás cukor) 5 dkg vaj (margarin) A lisztet összekeverem a porcukorral és a szódabikarbónával. A tojásokat összekeverem a vaníliás cukorral, majd a tejjel. A 20×30 centis sütőformát vastagon kikenem vajjal. Beleöntöm a lisztes keverék felét, majd rászórom a túrót, meglocsolom tejföllel, ráreszelem a citrom héját, megszórom a vörösáfonyával, majd ráöntöm a lisztes keverék második felét is. Ezután óvatosan ráöntöm a tojásos-tejes keveréket, rádobálom az apróra vágott vajat, majd előmelegített sütőben 175 fokon (légkeverés mellett) 40 percig sütöm. Nyitott sütőajtó mellett a sütőben hagyom kihűlni. Tippek: Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad és szivacsos lesz. Inkább hókább legyen, de finom, ez pedig sokszor a sütő (lelkivilágától) függ, ki kell tapasztalni. Miután ráöntöm a sütire a tejes-tojásos cuccot, akkor villával beleszúrok és picit megmozgatom. Ez azért kell, mert olykor – gondolom, a csillagoktól függ, mert más magyarázatot nem tudok -, a lisztes keverék képes vízzáró réteget képezni és olyankor száraz foltok maradnak. A lisztet csak szórni szabad, piszkálni, elsimítani tilos, mert akkor tömörödik és kialakul az a vízzáró réteg, amitől a süti borzalmas lesz. Nekem legutóbb annyi száraz felület maradt, amennyi a képen látható. Olyan, mintha ott megporcukroztam volna. Szeretem, hogy ebben a süteményben a tészta, túró aránya tökéletes. Vörösáfonya vagy mazsola mellett, ünnepi alkalmakra tovább lehet turbózni aszalt meggyel, barackkal, szilvával, apróra vágott aszalt ananásszal, datolyával. Ragaszkodj hozzánk, iratkozz fel a hírlevélre is!