Forró, fűszeres, tartalmas. Az egyik legfinomabb húsmentes leves őszi-téli hétvégékre. Az indiai garam masala fűszerezés a zöld lencsének is jól áll.
Lencseleves garam masalaval és gerslivel
Hozzávalók: 500 g (zöld) lencse 150 g gersli (árpagyöngy) 4 nagyobb sárgarépa 1 nagy fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma őrölt pirospapika nagy csipet chilipehely 1 tk garam masala 1 babérlevél olíva olaj só
A vöröshagymát apróra vágom és kevés olíva olajon megdinsztelem. Ráöntöm az előző este beáztatott, de vizéről leöntött lencsét és felöntöm annyi friss vízzel, amennyi bőven ellepi. A fokhagymát apróra darabolom és a lencsébe dobom. Sózom, beleszórom az 1/2 tk (teáskanál) őrölt pirospapikát, nagy csipet chilit, 1 tk garam masala-t és a babérlevelet. Felforralom és lassan rotyogva főzöm. Megpucolom a sárgarépákat, felkarikázom és a levesbe dobom. Kb. 1,5 óra után beleteszem a gerslit és még 30 percig főzöm. Kóstolom és ha kell, még fűszerezem garam masalaval, chilivel, sóval.
Lencséből mindig nagy adagot főzök 1-2 adag kerül ugyanis a fagyasztóba (amikor már kihűlt), mert munkás, hideg téli hétköznapokon az egyik kedvenc ebédem ez a sűrű leves.