Pikánsan csípős, tápláló és hihetetlenül gyorsan elkészül. Remekül felmelegíti az embert borús őszi napokon vagy egy nagy szánkózás után. A vöröslencse előnye, hogy nem kell vele előre gondolkodni és beáztatni, olcsó, ráadásul órákig sem kell főzni. 20 perc alatt puhára fő. A paradicsomos lencseleves régi kedvencünk, most a fűszerezéssel játszottam. Tudom, hogy egy tökéletes konyhában mindig vannak friss hozzávalók, azonban nálam néha elfogynak és ilyen esetekre tartok szárított vésztartalékot is. Szerintem a szárított és őrölt gyömbérrel valamint fokhagymával nincs semmi gond, ha éppen úgy alakul, ezért a receptben megadtam, ha nincs otthon friss, hogyan érdemes helyettesíteni.
Hozzávalók: 35 dkg vöröslencse 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma (ha nincs friss, akkor a szárított fokhagymaporból egy fél teáskanálnyi kell) fél teáskanál őrölt gyömbér (ha van otthon friss, akkor inkább abból érdemes reszelni) fél teáskanál őrölt kömény fél teáskanál csípős Piros Arany (vagy negyed teáskanál cayenne bors, vagy őrölt chili, de akinek van otthon friss chilije, akkor abból is apríthat és főzhet bele) 450 ml sűrített paradicsom (vagy egy doboz paradicsomkonzerv) só 1 evőkanál olíva olaj A lencsét 3-4 szer átmosom, majd a tálban hagyom annyi vízben, amennyi bőven ellepi. A hagymát és a fokhagymát apróra vágom és olíva olajon megdinsztelem. A hagymára rászórom a főszereket, átkeverem párszor, majd ráöntöm a lencsét a vízzel együtt. Sózom. Felforralom és puhára főzöm a lencsét. (Kb. 20 perc.) A lencse szétnyílik és megdagad. Ráöntöm a sűrített paradicsomot – sűrű leves legyen, ha túl sűrű, akkor ilyenkor érdemes pótolni a hiányzó vizet -, felforralom és már lehet is enni. Kenyér kell mellé.