A cékla mély aromája jól illik a csokihoz és a sok-sok vaníliához. Bár csupa egészséges dolog került bele, a céklás tortasüti igazi édes élvezet.
Csokis-vaníliás céklássüti (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
3 közepes cékla lereszelve (apró lyukú reszelőn)
2 tojás
20 dkg + 1 evőkanál vaníliás cukor (cukor, amelyben vanília rúd állt egy hónapig, ha nincs, akkor érdemes csinálni, vészesetben pedig a cukor mellé önteni kell két zacskó vaníliás cukrot)
3 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál kakaó (nem cukrozott, ha van, akkor holland)
10 dkg étcsokoládé reszlve
20 dkg liszt
10 dkg zabpehely (apró szemű)
2 evőkanál búzacsíra
csipet só
1/4 teáskanál szódabikarbóna
A céklát lereszelem, majd alaposan elkeverem a tojásokkal, a cukorral és az olíva olajjal. Ezután beleszórom a lisztet, a kakaóport, a zabpelyhet, a búzacsírát, a csipet sót és a szódabikarbónát. Belereszelem a csokoládét és alaposan elkeverem.
(Cukorból mind a 20 dkg vaníliás cukor volt, olyan, amiben vanília rúd állt egy hónapig.)
Előkészített tortaformába öntöm – nekem kerámia a tortaformám alja, szilikon az oldala, így csak az alját olajoztam meg vékonyan -, és 180 fokos sütőben 1 óráig, tűpróbáig sütöm.
A tetejét is alaposan megszórtam vaníliás porcukorral, hogy még jobb legyen az illata és a hófedte téli tájra emlékeztessen.