A tökéletes cheesecake-hez nélkülözhetetlen a tökéletes alap és a tökéletes krém. A sült krémre évek óta bevált receptem van, most viszont a zabkekszes alapot is lecseréltem.

Lehet tökéletes a cheesecake (sajttorta) zabkeksz nélkül is!/Fotó: Myreille
Zabkeksz nélküli cheesecake alap
Hozzávalók: 80 g apró szemű zabpehely kb. 120-160 g vaj 1 evőkanál kristálycukor
A zabpelyhet forgókéses aprítóban párszor átforgatom. Nem kell belőle lisztet csinálni, morzsás állagra van szükség.
5-6 dkg vajat egy serpenyőben megolvasztok, majd aranybarnára pirítom rajta a zabpehely morzsát.
Amíg meleg belekeverek kb. 10 dkg vajat és 1 evőkanál cukrot. Annyi vajat kell hozzáadni, amitől elkezd összeállni, de még morzsás marad.
A vajas zabpehelymorzsát a (26 centis) tortaforma aljába nyomkodom.
Cheesecake krémes rétege
Hozzávalók: 500 g mascarpone 2 dl tejszín 4 tojás (ha szép nagyok, elég a 3) 200 g cukor, aminek egy része (kb. 20 g) házi vaníliás cukor
Házi vaníliás cukor: őrölt vaníliával elkevert kristálycukor
A tojásokat habosra keverem a cukorral, majd belekeverem a mascarpone-t végül pedig a tejszínt.
A krémet a vajas zabpehelymorzsára öntöm.
180 ℃ fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés, légkeverés) 35 percig sütöm. A közepe ilyenkor még “lötyög”, de éppen így tökéletes. Hagyni kell kihűlni, legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben pihen.

Lehet tökéletes a cheesecake (sajttorta) zabkeksz nélkül is!
Én így önmagában is szeretem, de mehet mellé gyümölcsszósz vagy meg lehet locsolni csokiszósszal is.
A zabpelyhes lelemény oka
A koronavírus miatt nem azt az időszakot éljük, amikor rákívánunk a cheesecake-re és amikor rádöbbenünk, hogy _valaki_ rájárt az ősszel, Olaszországból hozott és kincsként őrzött zabkekszre, elugrunk a boltba. Boltba 1,5-2 hetente járunk. A cheesecake gondolatát viszont nem könnyű elengedni. Legalább 24 órán át próbáltam. Erősen próbáltam. Szinte listát írtam az okokról, hogy miért is nem lehet cheescake-et sütni és miért is nem jó ötlet cheesecake-et sütni. A cheesecake gondolat nem távozott, sőt növekedett, fejlődött, már-már mániává cseperedett. És akkor beugrott, hogy zabkekszet én is tudnék sütni. De miért sütnék, ha utána összetöröm. Így kötöttem ki a zabmorzsánál. Persze, izgultam, hogy mennyire lesz jó, amit elméletben kitaláltam, de amikor megkóstoltam, egyértelművé vált. Soha többet nem kell zabkeksz a cheesecake-hez!
Kapcsoldó cikkek:
