Csak 5 hozzávaló (alma, tojás, cukor, liszt, fahéj) és a végeredmény a világ legfinomabb almás sütije.
Öt évvel ezelőtt két almafát ültettünk. Idén az Idared egy nagy ládányi almával örvendeztetett meg minket. Frissen is nagyon finom, de sülve nekem a tökéletes desszert. Sokszor csak annyit csinálok, hogy önmagában megsütöm, de amikor valami kényeztető, nagyon finom, ám nem túl tésztás desszertre vágyom, akkor a felszeletelt almát nyakon öntöm egy piskóta jellegű tésztával és úgy sütöm meg.
Almás piskóta
Hozzávalók: 4 nagy alma (lemértem, éppen 1 kg volt) 4 tojás 15 dkg cukor 15 dkg liszt őrölt fahéj
+ csipet vaj a sütőtálhoz
A sütőt bekapcsolom. Légkeverés, alsó-felső sütés, 180 °C fok. Amire a sütő bemelegszik, az almás piskótát is összeállítom.
A tojásokat feltöröm, beleöntöm a cukrot és a konyhagépben habverővel (legnagyobb fokozaton) habosra keverem.
A sütőtálat (20×30 cenits) vastagon kivajazom.
Az almákat levágom a csutkáról, vékony szeletekre vágom és a sütőtálba szórom. A sütőtál nagyjából kétharmadig lesz, de ettől nem kell megijedni.
Az almahalom tetejét megszórom őrölt fahéjjal. Nem keverem cukorral, csak a fahéjport szórom az almákra.
Ennyi idő alatt a tojásos-cukros keverék olyan, habos és kemény, mint a piskóta. Óvatosan belekeverem a lisztet, majd a tojásos keveréket ráöntöm az almákra.
Óvatosan megütögetem a tál alját és mehet is a sütőbe.
45 percig sütöm.
A teteje ropogós lesz, a tészta könnyű, az alma pedig aromás, puha. Nem tudom megunni!