A ropogós tészta és a pikánsan savanykás lekvár tökéletes párosítás. Régen a tészta hájjal készült, most mirelit leveles tésztával készítem. Gyerekkorom végén, felnőttségem kezdetén a hájas sütemény a kedvenceim közé furakodott. Azt hiszem, hogy már akkor is azért szerettem, mint most, mert a tészta szinte semmi csak ropogós lapocskák, a töltelék pedig pikáns, savanykás lekvár. Tökéletes párosítás. Persze, ehhez a sütihez is tartozik egy emlék: Győrben voltam főiskolás és koleszes. Az egyik maradós hétvégére anyu küldött egy dobozt, benne pedig egy eszméletlen nagy adag hájas sütit. Emlékszem, hogy ültem az ágyon és mindenki a sütit ette és pikk-pakk elfogyott. Már akkor is nagyon meghatott, hogy milyen kedves dolog volt ez anyukámtól, de így utólag, még nagyobbnak tűnik a teljesítménye. Honnan szerzett hájat? Honnan volt ideje tésztát gyúrni belőle és tepsinként kisütni. (Köszi, anyu, ezerszer és innen is!) Hájast már évek óta nem sütünk – fogalmam sincs, hogy honnan lehetne hájat venni – hanem leveles tésztával csinálunk/csinálunk hasonló süteményt. Hozzávalók: 500 g mirelit leveles tészta (nekem a lild-s jött be a legjobban) kb. 2-3 evőkanál lekvár (én feketeribizlivel, jostával és szilvalekvárral szeretem a legjobban) A kiolvasztott tésztát vékonyra nyújtom. Kb. 50×50 centisre és 36 négyzetre vágom. A négyzetek közepére kevés lekvárt teszek – azért fontos az aromás, savanykás lekvár, mert abból kevés is meghatározó ízt ad. Sokat nem lehet beletenni, mert akkor kifolyik. A négyzetek szélét vékonyan bevizezem, összehajtom és összenyomkodom a tésztát. Lapos kis semmik lesznek belőle, de ha jó a tészta, akkor sülés közben pufi kis párnácskákká nőnek. Előmelegített, 185 C fokos sütőben légkeverés és alsó-felső sütés mellett 35 perc alatt sütök ki két tepsit és a fenti adagot rá tudom pakolni két tepsire. A kész sütik éppen két harapásnyiak, mert így szeretem. Tipp: Lekvár helyett lehet a töltelék Nutella/Nutoka is, de szerintem ezekkel a mogyorókrémekkel nem annyira karakteres a süti, mint savanykás gyümölcslekvárokkal.