A gyerekeim bármennyi spaghetti bolognese-t meg tudnak enni, de én nem. Az én gyengém a lasagne bolognese. Minden falat egy olasz kaland.
Hosszú ideig én is azt az iskolát követtem, amely szerencsendiós besamelt is tesz a lasagne-ba, de a frissen gyúrt házi tésztával nem működött tökéletesen. Gondoltam, el kellene hagynom és ez a “gasztroforradalom” olyan remek lasagne bologneseeket eredményezett, amilyeneket Olaszországban ettünk.
Házi lasagne tészta
Hozzávalók: 30 dkg liszt 1 tojás 1 dl víz nagy csipet só
A lisztet összekeverem a tojással és a vízzel, majd sima tésztává gyúrom. Légmentesen lezárom és hagyom pihenni, amíg megfő a bolognese ragu.
A tésztát nem kell előfőzni, majd a sütőben a raguban fő puhára.
Tipp: Ha nagyon kicsi a tojás, akkor 2 tojást teszek 30 dkg liszthez és csak 0,5 vizet.
Házi bolognese ragu
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma 1 ságarépa 80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka) 500 ml passzírozott paradicsom 1/2 piros kaliforniai paprika 1 teáskanál édes, őrölt pirospaprika 2 gerezd fokhagyma só nagy csipet oregano olaj
20 dkg sajt (pl trappisa)
A vöröshagymát, a fokhagymát és a megtisztított sárgarépát forgókéses aprítóban “összevágom”. 1 evőkanál olajon átdinsztelem.
Hozzáadom a darált húst és állandóan kevergetve addig pirítom, amíg a hús kifehéredik.
Sózom, beleteszem az őrölt pirospapriákt, az oreganót és felöntöm kb. 3 dl vízzel. Alaposan megkeverem. Beleteszem az apróra vágott paprikát is és fedő 20 percig rotyogtatom.
Ráöntöm passzírozott paradicsomot még egy 20 percig főzöm, hogy az ízek összeérjenek. Kóstolom, ha kell teszek még bele vizet is, mert fontos, hogy jó szaftos legyen.
A lasagne bolognese összeállítása
30 x 20 cm-es tűzálló sütőtálban sütöm a lasagne bolognese-t.
A tésztát megfelezem és állandó lisztezés mellett mindkét darabot vékonyra – nagyon vékonyra! – nyújtom. A sütőformát annyiszor mérem rá a kinyújtott tésztára, ahányszor csak tudom. A levágott tésztadarabokat szétterítem.
A szép tésztalapok alulra és a lasagne tetejére kerülnek, a “cafatokból” pedig középső tésztaréteget “kirakózom” össze. Miközöben a tésztát rétegzem, próbálom óvatosan tovább húzni, hogy minél vékonyabb legyen.
A tűzállótálba először kevés bolonyai ragut teszek és szétterítem. Ráteszem a tésztát, amire 1 merőkanál ragut pakolok. Elsimítom és megszórom sajttal. Ráteszem a következő tésztaréteget, amire megy a ragu és a sajt.
A rétegzést addig folytatom, amíg a tészta elfogy. Fontos, hogy a legfelső tésztára is kerül még ragu, aminek a tetejére (rengeteg) reszelt sajtot teszek.
180 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 40 percig sütöm.