Kávérajongó férjem születésnapjára készült ez a kávétorta, amely végtelenül egyszerű és elképesztően finom.
Pirított mandulás piskóta
Hozzávalók: 15 dkg és még 6-7 szem héjas, egész mandula 6 tojás 12 dkg cukor 3 dkg liszt 1 csomag sütőpor csipet só
Tavalyról még volt mandulánk, amit tegnap este a fiúkkal megtörtünk, majd száraz serpenyőben megpirítottam. A piskótába 15 dkg kell, a 6-7 szem pedig a torta tetejére került. Reggel a piskótába szánt mandulát forgókéses aprítóban ledaráltam.
6 tojást szétválasztottam. A tojásfehérjét csipet sóval habosra vetem, majd hozzáadtam a cukrot és robotgépben kemény habbá vertem. Beletettem a tojássárgákat, óvatosan elkevertem, majd egyszerre hozzáadtam a darált, pirított mandulát, a lisztet és a sütőport. Alaposan elkevertem és 26 centis kivajazott tortaformába öntöttem.
180 ℃-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 35 perc alatt készre sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem.
Kávé-mascarpone krém
Hozzávalók: 500 g mascarpone 1 evőkanál instant kávé 1 evőkanál kristálycukor 1-3 evőkanál porcukor
Amikor a piskótát betettem sülni, elkészítettem a krémhez a kávészirupot, mert ennek is ki kellett hűlnie.
Egy bögrében összekevertem a kristálycukrot és az instant kávét, majd felöntöttem 2 evőkanálnyi forró vízzel. Elkevertem és magára hagytam.
Amikor a pirított mandulás piskóta és a kávészirup is kihűlt, a kávészirupot összekevertem a mascarpone-val. Kóstoltam. Nekem, aki cukor nélkül issza a kávét, már így is tökéletes lett volna, de a férjem tortájáról volt szó és ő cukorral issza a kávéját, így még tettem a 2 evőkanál átszitált porcukrot a krémhez. Kellemesen édes tejeskávé íze lett. (Itt jegyzem meg, hogy a 7 éves Dani repetázott a kávés tortából, pedig aggódtam, hogy neki talán nem fog ízleni.)
A kávékrém édességének beállításához a kóstoláson kívül nem tudok más módszert. A mandulás piskóta elbírja az erősen, kissé keserű kávésabb és az édesebb tejeskávé ízt is.
A tortát félbevágtam, a kávé-mascarpone krém felével betöltöttem. A krém másik felét a torta tetejére kentem. (Tökéletes lett a tészta-krém arány, már ránézésre, de a kóstolás is igazolta.)
A torta tetejére
Durvára vágtam 5-6 szem pirított mandulát, azt szórtam a torta tetejére valamint 2 evőkanál csoki chips-et.
Tipp: A kávé-mascarpone krém frissen a legmutatósabb, hosszabb állás során némileg változtatja a színét. Nem zavaró, de érdemes erre készülni, és inkább az utolsó pillanatig várni a krémmel.