term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:61566
category_3 #e62e2e

Különleges kávétorta pirított mandulás piskótával és kávé-mascarpone krémmel

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Különleges kávétorta pirított mandulás piskótával és kávé-mascarpone krémmel

Myreille - Publikálva:

Kávérajongó férjem születésnapjára készült ez a kávétorta, amely végtelenül egyszerű és elképesztően finom.

Különleges kávétorta pirított mandulás piskótával és kávé-mascarpone krémmel/Fotó: Myreille

Különleges kávétorta pirított mandulás piskótával és kávé-mascarpone krémmel/Fotó: Myreille

Pirított mandulás piskóta

Hozzávalók: 15 dkg és még 6-7 szem héjas, egész mandula 6 tojás 12 dkg cukor 3 dkg  liszt 1 csomag sütőpor csipet só

Tavalyról még volt mandulánk, amit tegnap este a fiúkkal megtörtünk, majd száraz serpenyőben megpirítottam. A piskótába 15 dkg kell, a 6-7 szem pedig a torta tetejére került. Reggel a piskótába szánt mandulát forgókéses aprítóban ledaráltam.

6 tojást szétválasztottam. A tojásfehérjét csipet sóval habosra vetem, majd hozzáadtam a cukrot és robotgépben kemény habbá vertem. Beletettem a tojássárgákat, óvatosan elkevertem, majd egyszerre hozzáadtam a darált, pirított mandulát, a lisztet és a sütőport. Alaposan elkevertem és 26 centis kivajazott tortaformába öntöttem.

180 ℃-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 35 perc alatt készre sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem.

Kávé-mascarpone krém

Hozzávalók: 500 g mascarpone 1 evőkanál instant kávé 1 evőkanál kristálycukor 1-3 evőkanál porcukor

Amikor a piskótát betettem sülni, elkészítettem a krémhez a kávészirupot, mert ennek is ki kellett hűlnie.

Egy bögrében összekevertem a kristálycukrot és az instant kávét, majd felöntöttem 2 evőkanálnyi forró vízzel. Elkevertem és magára hagytam.

Amikor a pirított mandulás piskóta és a kávészirup is kihűlt, a kávészirupot összekevertem a mascarpone-val. Kóstoltam. Nekem, aki cukor nélkül issza a kávét, már így is tökéletes lett volna, de a férjem tortájáról volt szó és ő cukorral issza a kávéját, így még tettem a 2 evőkanál átszitált porcukrot a krémhez. Kellemesen édes tejeskávé íze lett. (Itt jegyzem meg, hogy a 7 éves Dani repetázott a kávés tortából, pedig aggódtam, hogy neki talán nem fog ízleni.)

A kávékrém édességének beállításához a kóstoláson kívül nem tudok más módszert. A mandulás piskóta elbírja az erősen, kissé keserű kávésabb és az édesebb tejeskávé ízt is.

A tortát félbevágtam, a kávé-mascarpone krém felével betöltöttem. A krém másik felét a torta tetejére kentem. (Tökéletes lett a tészta-krém arány, már ránézésre, de a kóstolás is igazolta.)

A torta tetejére

Durvára vágtam 5-6 szem pirított mandulát, azt szórtam a torta tetejére valamint 2 evőkanál csoki chips-et.

Különleges kávétorta pirított mandulás piskótával és kávé-mascarpone krémmel/Fotó: Myreille

Különleges kávétorta pirított mandulás piskótával és kávé-mascarpone krémmel/Fotó: Myreille

Tipp: A kávé-mascarpone krém frissen a legmutatósabb, hosszabb állás során némileg változtatja a színét. Nem zavaró, de érdemes erre készülni, és inkább az utolsó pillanatig várni a krémmel.

Összegzés
recipe image
Recept
Különleges kávétorta pirított mandulás piskótával és kávé-mascarpone krémmel
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra