Krémes-csokis banántorta (házi készítésű kék cukorkövekkel)
Myreille - Publikálva:
Legyen gyümölcsös, krémes, csokis, cukormázas, nagyon finom. Ilyen tortát rendelt Zsombi 9. szülinapjára, én pedig nem ismerek lehetetlen, főleg, ha a gyerekeimről van szó.
Krémes-csokis banántorta/Fotó: Myreille
A tészta
2 banán
6 dkg cukor
15 dkg liszt
5 dkg vaj
2 tojás
késhegynyi szódabikarbóna
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
A banánokat villával összetöröm, hozzáadom a cukrot, a megolvasztott vajat és a tojásokat. Alaposan összekeverem. Ezután beleszórom a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szerecsendiót, majd sima tésztává keverem.
Kivajazott tortaformába öntöm és 280 fokos sütőben 30 perc alatt – tűpróbával – készre sütöm.
A fehércsokis krém
1 csomag fehércsokis puding
3 dl tej
2 dl tejszín
1 csomag expressz zselatin fix
3 evőkanál cukor
A pudingport összekeverem a cukorral, majd a tejjel és felfőzöm. Ha kihűlt a tejszínt felverem a zselatin fix-szel, majd a pudinghoz keverem.
A fehércsokis-tejszínes krémet a kihűlt banános tésztára simítom. Hűtőbe teszem legalább 3 órára, de nálam egy éjszakát állt ott, mert így jött ki az időzítés.
A csokis krém
1 dl tejszínt megmelegítek egy tálban
150 g étcsokit
keverek bele és addig keverem, amíg sima nem lesz. A csokikrémet kissé lehűtöm, majd a torta tetejére öntöm, elsimítom. A torta 3 órára megy vissza a hűtőbe.
A kék cukorkövek
porcukor
citrom leve
kék ételfesték
Átszitált porcukrot elkeverek néhány csepp citromlével (citrom frissen csavart levével) és teszek bele 1 csepp kék ételfestéket is. Úgy adagolom a citrom levét és a porcukrot, hogy írható cukormázat kapjak. Ezzel feliratoztam a tortát, majd tettem a maradék mázba porcukrot, hogy szárazabb és formázhatóbb legyen és ebből gyártottam a kék kavicsokat.
Bár az egész torta csodásan finom, a fiam a kék cukorkövekért volt oda a legjobban. (Mert gyerek! 🙂 Még gyerek! 🙂 )