A cukkini roppant hálás növény. Óriásira nő a kertben, termést hoz és a virágai ehetőek. Így kerül a csúcsgasztronómia egy hétköznapi konyhába! 30 perc alatt kész!
A férjem hibája! Én idén nem akartam cukkinit ültetni – mert túl nagy helyet foglal – azonban az első elkészült magaságyás nem maradhatott üresen. Cukkini és Hokkaido tök került bele. Tehát most van egy pár négyzetméteres minidzsungelünk, és imádjuk. A cukkininek egy halom virága van. Jellegzetessége, hogy egylaki, a hím- (porzós) és a nőnemű (termő) virágai is egy növényen nőnek. Mindkét virág ehető. A termő virágokat az apró, zsenge cukkinikkel együtt érdemes felhasználni. Mondjuk, én a kicsi cukkiniket szeretem legjobban és a tökfőzeléket is cukkiniből kedvelem és a tökös tojás is remekül működik cukkinivel. A cukkinivirágra úgy gondolok, mint a szarvasgombára: fűszere az ételnek. Egészen pontosan mennyei fűszere. És amennyire a cukkininek jól áll a tojás, a tojáshoz annyira passzol a cukkini virág. Hozzávalók 1-2 személyes cukkinivirág frittatahoz: 10-12 db cukkinivirág 1 apró (nagyon apró) vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 3 tojás kis darab brie sajt (de lehet másfajta sajt is) só bors olaj A cukkinivirágokat alaposan át kell nézni, nehogy bogár legyen benne. Mosni nem kell. A vöröshagymát és a fokhagymát apró kockára vágom és kevés olajon megpirítom. Amíg pirul a hagyma, nagyobb darabokra vágom a cukkinivirágokat. Egy tálba felütöm a tojásokat és sóval, borssal felverem. A sütőt előmelegítem 200 fokra. A hagymára rádobom a virágokat, elterítem a serpenyőben, majd ráöntöm a tojásokat. Teszek a tetejére egy kis sajtot és alacsony hőfokon 3 percig sütöm. Beteszem a serpenyőt a sütőbe és további 10 percig sütöm. Önmagában is tökéletes, ha a rántottát kis kenyérrel szereted, jófajta olasz péksüteménnyel kóstold a cukkinivirágos frittata-t. Ha tetszett a recept, iratkozz fel a hírlevélre és olvasd minden nap a moksha.hu-t! Visszavárlak!