A kölespuding egyszerű és gyors, tejmentes desszert. Mindkét gyerekem imádja és uzsonnára félelmetes mennyiségeket tud belőle elpusztítani.
Hozzávalók (5-6 személyre): 1 bögre (3 dl) köles 2,5 bögre víz 400 ml kókusztej 1 doboz 15 dkg nádcukor diónyi friss gyömbér 1/4 teáskanál fahéj 2-3 evőkanál mazsola 1 narancs Egy nagy lábasba beleöntöm az átmosott kölest, a vizet és a cukrot és addig főzöm – nagyjából 20 perc -, amíg a köles megpuhul és szinte felveszi az összes vizet. Ekkor beleöntöm a kókusztejet, belereszelem a megpucolt gyömbért, megszórom fahéjjal, felforralom és még 10 percig főzöm. (Ekkor érdemes megkóstolni a kölest, hogy tényleg megpuhult, akár már így is ehető.) Botmixerrel pürésítem a kókusztejes kölest, majd kivizezett kis tálkákba adagolom. Amikor kihűlt, ki lehet fordítani a tálkákból, és a narancs és a mazsola nem csak díszítésként kerül mellé, hanem az íze miatt is, finom mellé és hozzá enni.