A kölespuding egyszerű és gyors, tejmentes desszert. Mindkét gyerekem imádja és uzsonnára félelmetes mennyiségeket tud belőle elpusztítani.
Kölespuding kókusztejjel, gyömbérrel és fahéjjal (Fotó: Myreille)
Hozzávalók (5-6 személyre):
1 bögre (3 dl) köles
2,5 bögre víz
400 ml kókusztej
1 doboz
15 dkg nádcukor
diónyi friss gyömbér
1/4 teáskanál fahéj
2-3 evőkanál mazsola
1 narancs
Egy nagy lábasba beleöntöm az átmosott kölest, a vizet és a cukrot és addig főzöm – nagyjából 20 perc -, amíg a köles megpuhul és szinte felveszi az összes vizet. Ekkor beleöntöm a kókusztejet, belereszelem a megpucolt gyömbért, megszórom fahéjjal, felforralom és még 10 percig főzöm. (Ekkor érdemes megkóstolni a kölest, hogy tényleg megpuhult, akár már így is ehető.)
Botmixerrel pürésítem a kókusztejes kölest, majd kivizezett kis tálkákba adagolom. Amikor kihűlt, ki lehet fordítani a tálkákból, és a narancs és a mazsola nem csak díszítésként kerül mellé, hanem az íze miatt is, finom mellé és hozzá enni.
Kölespuding kókusztejjel, gyömbérrel és fahéjjal (Fotó: Myreille)