Köleses panna cotta, avagy lélekmelegítő kölespuding
Myreille - Publikálva:
Zselatin helyett a köles sűríti a tejszínes krémet. Egyszerű, finom, gyors és laktató. Nálunk a gyerekek ugyanúgy szeretik, mint a felnőttek.
Köleses panna kotta, avagy lélekmelegítő kölespuding (Fotó: Myreille)
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg hántolt köles
2 dl víz
3 dl tej
2 dl (hab)tejszín
6 dkg cukor
fél vaníliarúd
fél citrom reszelt héja
A kölest átmosom, majd egy nagy fazékba teszem. Ráöntöm a vizet, a tejet és a tejszínt, a cukrot, beleteszem a széthasított vaníliarudat és a citrom reszelt héját. Jól összekeverem és felteszem főni. Állandó kevergetés mellett felforralom, majd addig főzöm, amíg a köles teljesen megpuhul – kb. 20-30 perc – és a krém besűrűsödik
Vizel átöblített tálkákba öntöm forrón és hagyom kihűlni. Önmagában is nagyon finom, de az almás bodzaekvár isteni volt mellé. Málna-, ribizli- és meggylekvárral, vagy gyümölcsökkel is remek.
A köleses panna cotta önmagában is finom, de bármilyen piros lekvár illik hozzá. (Fotó: Myreille)
A köles puha, de apró golyókban ott van a pudingban. Mint a főtt rizs a tejberizsben. (Fotó: Myreille)