Zselatin helyett a köles sűríti a tejszínes krémet. Egyszerű, finom, gyors és laktató. Nálunk a gyerekek ugyanúgy szeretik, mint a felnőttek.
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg hántolt köles 2 dl víz 3 dl tej 2 dl (hab)tejszín 6 dkg cukor fél vaníliarúd fél citrom reszelt héja A kölest átmosom, majd egy nagy fazékba teszem. Ráöntöm a vizet, a tejet és a tejszínt, a cukrot, beleteszem a széthasított vaníliarudat és a citrom reszelt héját. Jól összekeverem és felteszem főni. Állandó kevergetés mellett felforralom, majd addig főzöm, amíg a köles teljesen megpuhul – kb. 20-30 perc – és a krém besűrűsödik Vizel átöblített tálkákba öntöm forrón és hagyom kihűlni. Önmagában is nagyon finom, de az almás bodzaekvár isteni volt mellé. Málna-, ribizli- és meggylekvárral, vagy gyümölcsökkel is remek.