A sütőtök jól kijön a szalonnával és a hagymával, akárcsak a csirke. A kókusztejből pedig nagy gond nem lehet, ha már túlborsoztam az ételt.
Nagyjából ezen filozófiai gondolat mentén született meg a mai ebéd, annyi csak a csúsztatás, hogy direkt raktam bele sok borsot és már a legelején tudtam, hogy kókusztejet is teszek majd az ételbe, aminek a munkaneve sütőtökös-csirkés curry volt, hiszen a ragu mostanság nem túl trendi név.
A férjem, szokása szerint, tiltakozott a sütőtök és a kókusztej ellen is – miért kell elrontani ezt a jó kis csirkét? -, de végül nagyon elégedett volt az ebéddel.
Hozzávalók:
1 kicsontozott csirkemell
1 kisebb sütőtök (butternut squash, magyarul általában kanadai sütőtök néven fut)
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál őrölt bors
1 kis doboz kókusztej
2 szelet húsos szalonna felkockázva (nagyjából 6-8 deka)
só
olíva olaj
(Felteszem a rizst főzni, ez lesz majd a köret, de ennek kell a legtöbb idő.)
A szalonna zsírját kisütöm, ha kell, akkor egy kevés olajat öntök alá. Rászórom az apróra vágott hagymát valamint fokhagymát és megdinsztelem.
Ezután a serpenyőbe teszem a felkockázott csirkemellet és fehéredésig sütöm. Picit megsózom, de tényleg csak kicsit, mert a szalonna is sós, megszórom sok frissen őrölt borssal és kevés őröl köménymaggal. Felöntöm vízzel (1-1,5 dl) és fedő alatt addig párolom, amíg megpucolom és felkockázom a sütőtököt.
A sütőtök is megy a csirke után és letakarva főzöm. Amikor a tök megpuhul és sárgás szaftja lesz a ragunak, akkor hozzáöntöm a kókusztejet és felforralom.
Elmaradhatatlan a kóstolás, hátha kell még bele só, bors vagy kömény, és mivel ennyi idő alatt a rizs is elkészült, lehet teríteni.

Kókusztejes-borsos-sütőtökös csirke rizzsel (Fotó: Myreille)