Kókuszos-csokoládés halom (vagy csók) egyszerű, villámgyorsan és elmondhatatlanul finom. Minden karácsonyi süti királynője és nagyon könnyű rákattani.
Mindössze 15-20 évig kellett erősen kívánnom, hogy gyerekkorom kedvenc íze receptben is megtaláljon.
Az ajándékba kapott kóstoló után egyből el kellett kérnem a receptet is, mert ez pont az az íz, amire emlékeztem. Egyszerű, villámgyorsan elkészül, még külön tojásfehérjét sem kell felverni hozzá – tehát ideális last minute gasztroajándéknak vagy váratlan vendégek felbukkanása esetén is.
Karácsonyi édesség: kókuszos halom (vagy csók) recept
Hozzávalók: 1 evőkanál liszt 2 tojás 15 dkg cukor kevés vaníliás cukor 8 dkg vaj (nagymamámnak működik margarinnal is, de szerintem nála a varázslatos nagymama-faktor erősen bejátszik, szóval ha nem nagymama vagy, akkor inkább vaj) 20 dkg kókuszreszelék 8 dkg étcsoki felaprítva
A tojást a cukrokkal habosra keverem (simán villával), hozzáadom az olvasztott vajat, majd mehet bele a kókusz, a liszt és a csokiforgács. Ha nagyon lágy és szétesős lenne, kicsit pihenhet a hűtőben, de akár rögtön is formázhatók kiskanállal és kézzel a gesztenye nagyságú golyók. Nekem ebből az adagból másfél tepsi lesz, nagyjából 35 darab.
Légkeveréssel kb. 155 fokon 8-10 percig sül, mikor már kicsit barnul a teteje, de még puha az egész, akkor jó. Elvileg nagyon sokáig eltartható dobozban, de nálunk általában a dobozig se jut el.