term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:39837
category_3 #e62e2e

Koffein nélkül is finom: kávék egész napra

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Koffein nélkül is finom: kávék egész napra

Myreille - Publikálva:

Szeretek kávézni, de a koffein nem hoz lázba, a kávét az ízéért iszom. Most koffeinmentes kávékkal ismerkedtem és olyan kifejezésekkel, hogy crema réteg. Tudom, hogy a koffein ugyanolyan megosztó téma, mint a jó halászlé, nem is érvelnék se pro, se kontra. A kérdésben a világnézetem annyi – legalábbis eddig annyi volt -, hogy a kávé részeként tekintek rá, nem zavar, ha van a kávéban, de nem üldözöm, ha nincs. (Koffein van fekete és zöld teákban, energiaitalokban, kólában…) A kávét pedig az ízéért iszom, tejjel cukor nélkül, mert szeretem, illetve a kávézás hangulatát is szeretem, azt a pár perc reggeli és délutáni csendet, amikor kilépek a világ zajából, mert én most kávézom. Tudom, őrület, de nekem éppen megfelelő őrület, sőt, még azt is bevallom, hogy a kávé keserűségét is szerem. Mert ha valami keserűség kell az életben, akkor az a kávé legyen…

A Nespresso koffeinmentes kapszulái piros pöttyöt kaptak.

A Nespresso koffeinmentes kapszulái piros pöttyöt kaptak.

A Nespresso három új, koffeinmentes Grand Cru kávéőrleménnyel bővítette kínálatát: a legnépszerűbb kávékeverékek közül választottak hármat − egy intenzívebb, egy kiegyensúlyozottabb espresso és virágosabb lungo őrleményt -, és megalkották ezek koffeinmentes változatát. Így született meg az új Arpeggio Decaffeinato, Volluto Decaffeinato és Vivalto Lungo Decaffeinato. Ennek apropóján koffeines és koffeinmentes kávékat kóstoltam, és rengeteg dolgot tanultam a kávéról. Hogyan lesz egy kávé koffeinmentes? A koffeinmentesítés a pörkölési fázis előtt, a kávé nyers állapotában történik. A Nespresso a vizes, illetve a szén-dioxidos eljárásokat alkalmazza, amelyek nagy előnye, hogy a folyamat során természetes anyagokkal vonják ki a koffeint, miközben a kávé megőrzi eredeti gazdag íz- és aromavilágát. A vizes eljárás során a nyers kávébabokat vízben áztatják, hogy a koffein kioldódjon. Mivel a koffeinnel együtt más vegyületek is távozhatnak, áztatás után a vizet aktív szénen szűrik át és megtisztítják a koffeintől, majd visszaengedik a kávébabokra. A szén-dioxidos eljáráshoz úgynevezett szuperkritikus állapotban, gáz és folyékony halmazállapot között lévő szén-dioxidot használnak, amely képes a koffein szelektív kivonására, anélkül, hogy befolyásolná a többi oldható, de szükséges összetevőt. 0% koffeintartalmú kávé azonban nem létezik, mivel a koffein egyetlen eljárással sem vonható ki maradéktalanul a kávébabokból. Az Európai Uniós előírásoknak megfelelően a koffeinmentesítés során a kávé koffeintartalmát 0,1% alá csökkentik, ez körülbelül 2-3 mg koffeint jelent, összehasonlításképp egy csésze espresso 70-80 mg koffeint tartalmaz. Az emberi szervezet 300-350 mg koffeint képes feldolgozni egy nap alatt, amely 3-4 csésze átlagos koffeintartalmú kávénak felel meg.
A jól elkészített olasz expresszo védjegye a szép, vastag, crema réteg.

A jól elkészített olasz espresszo védjegye a crema réteg.

 
A crema réteg és a kávé kóstolása

Melyik a kakukktojás? Sem vizuálisan, sem ízre nem lehet kiszúrni, melyik kávé koffeines és melyik mentes.

Nem voltak előítéleteim a koffeinmentes kávéval, de amikor a “kimossuk, kiszűrjük, ami kell visszatesszük” fázishoz értem a koffeinmentesítésben, arra vártam, hogy a koffeinmentes kávék mások lesznek, kevésbé intenzívek vagy tompák. De semmilyen különbséget nem éreztem. Ha az éltetem múlt volna rajta, akkor is csak a vakszerencse segített volna eldönteni, melyik lefőzött kávé koffeinmentes. Pedig nagyon figyeltem. A kávékóstolás minden lépését betartottam, szagoltam és szürcsöltem – lehetett szürcsölni, hogy az aromák rezonáljanak -, figyeltem az illatokra és ízekre, de csak a kávé aromáját éreztem, mindig, hibátlanul.
Ötórai kávészünet: koffeinmentes kávéból készült kávékülönlegesség: pisztáciás-tejhabos. (Nyami!)

Ötórai kávészünet: koffeinmentes kávéból készült kávékülönlegesség: pisztáciás-tejhabos. (Nyami!)

Ötórai kávészünet Hozzávalók 1 evőkanál édes sűrített tej 20 ml friss, hideg, teljes zsírtartalmú tej 10 ml pisztáciaszirup tört pisztácia 1 kapszula Arpeggio Decaffeinato Elkészítés Önts a csészébe egy evőkanálnyi sűrített tejet, és csorgass rá a pisztáciaszirupot Készítsd el tejhabot a hideg, teljes zsírtartalmú tejből Készíts el egy 40 ml-es (espresso méretű) Arpeggio Decaffeinato kávét, és öntsd a sűrített tejre Tedd a tetejére a tejhabot és szórd meg apróra tört pisztáciával. Utóbbi persze el is  hagyható

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra