Rácsos linzer néven is szokott futni, de szívecskékkel, gombával és sünökkel viccesebb és egy sütésre megvan egy hatalmas adag. Az omlós linzerkarikával az a baj, hogy több részletben kell megsütni és a családom nagyon szereti, nagy mennyiségeket képes elpusztítani belőle. De már a nagymamáink is szívesen csaltak és sütötték egybe – főleg lakodalmakkor – és kockázták sütés után. Ők rácsot tettek a tetejére, én szívet, gombát, sünt, csillagot, éppen mihez van kedvünk van.
Hozzávalók egy 30×40 centis tepsire méretezve 12,5 dkg margarin 15 dkg cukor 2 tojás 50 dkg liszt 1/2 teáskanál szódabikarbóna csipet só csipet vanília őrlemény (helyettesíthető 1 zacskó vaníliás cukorral) 500 ml-es üvegben eltett, sűrű házi lekvár (sárgabarack, eper, málna, feketeribizli, josta)
A linzer sárgabarack és eper lekvárral édes, míg a savanykás málnával, feketeribizlivel, jostával pikáns, de így is, úgy is gyorsan fogy.
A margarint a mikróban megolvasztom, belekeverem a cukrot és a vanília őrleményt (vagy a vaníliás cukrot), majd – ha már nem meleg – beleteszem a tojásokat és alaposan elkeverem.
Ezután hozzáadom a lisztet és a szódabikarbónát és először keverem, majd gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom.
A tészta 2/3-át sütőpapíron, vékonyan lisztezve kinyújtom és sütőpapírral együtt a 30×40 centis tepsibe teszem. Pici pereme legyen a tésztának, de ne legyen túl nagy.
Megkenem lekvárral a tésztát, majd nyújtódeszkán, vékonyan lisztezve 2-3 mm vastagra kinyújtom a maradék tésztát és formákat szaggatok, amelyeket a lekvárra pakolok.
180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt észre sütöm.
Ha kihűlt lehet szeletelni, kockázni.