A gyerekeim, mint általában a gyerekek, a habos-bonyolult süticsodákért rajonganak. Én viszont egyszerű, ám tökéletes kuglófra vágytam.
A vajas, kevert tésztájú sütemények és kuglófok titka (és lelke), a tökéletes vaj, cukor és liszt arány. A túl sok vajtól elzsírosodik a tészta, a túl kevéstől pedig száraz lesz. Legyen kiadós, de ne túl édes. Ha van egy jó alaprecepted, ezerféleképpen ízesítheted és legalább ennyi formára sütheted.
Nagyzolás nélkül állíthatom, hogy a 25 vaj, 30 dkg cukor és 350 g liszt, a tökéletes arány.
Vajas kuglóf
Ebből az adagból 12 kuglóf kijön, de én 6 kuglófot és egy másik sütit is sütöttem a bekevert tésztából.
Hozzávalók: 250 g vaj 300 g cukor 4 tojás késhegynyi vanília porral 3 evőkanál tejföl 350 g liszt 1 csomag sütőpor
A puha vajat habosra keverem a cukorral és a vanília őrleménnyel. Hozzákeverem először a tojásokat, majd a tejfölt. Végül belekeverem a lisztet és a sütőport.
A szilikon mini kuglófformákat vékonyan átolajozom, megtöltöm a tésztával, és 180 C fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt – tűpróbáig – készre sütöm.
A kikevert tésztából 6 mini kuglófot sütöttem, a maradék tésztából pedig vaníliás-kakaós márványos kevert lett: a felét kakaóporral kevertem össze, majd egy kis tejföllel lazítottam, majd a vaníliás és kakaós tésztát felváltva pakoltam a 20×30-as sütőformába. A két forma éppen befért egymás mellé. Persze, az lett volna az igazi, ha két mini kuglóf formám van – igény is lett volna több mini kuglófra itthon -, mert a végén kiderült, hogy a gyerekeim az “egyszerű” süteményeket is szeretik. Nagyon szeretik.
Ui: Két ütemben azért nem szeretem sütni az ilyen kevert tésztákat, mert ha hosszan hagyom állni, elindul a sütőpor és a második sütés – szerintem – nem lesz már olyan jó, mint az első.
Vaníliás-kakaós, márványos süti. Egyszerűen ellenállhatatlan!
Régi kedvencemet, a Papagáj tortát most vaníliás-kakaós változatban sütöttem meg, és még mindig ez a legfinomabb kevert tészta.