A rakott kelkáposzta a világ egyik legfinomabb étele. Egyetlen gond van vele, hogy munka-, idő- és edényigényes. Gyors, 3 edényes verzió.
Hozzávalók: 1 nagy fej kelkáposzta (nagyjából 1,5 kg) 500 g darált (sertés)hús 1 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 szelet (piros kaliforniai) paprika 1 kis doboz paradicsompüré 1/2 teáskanál őrölt köménymag 1/2 teáskanál pirospaprika só bors (olíva) olaj 1 kis marék rizs 1 nagy pohár tejföl
A kelkáposztát megmosom, külső, sérült leveleit leveszem, elfelezem, torzsáját kivágom, majd egy nagy edénybe pakolom, felöntöm vízzel és puhára főzöm.
Kevés olíva olajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Beleteszem a darált húst és fehéredésig, nagy lángon kevergetem. Sózom, megszórom borssal, őrölt köménymaggal, pirospaprikával, átkeverem, felöntöm vízzel. És főzöm. Közben beleteszem az apróra vágott kaliforniai paprikát. Felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje, felforralom. Beleteszem a rizst és lassú tűzön, lefedve addig párolom, amíg a rizs megpuhul. Nagyjából 20 perc alatt.
A mennyi víz kell a rizshez, jó kérdés. Én néha úgy járok, hogy még öntenem kell utána, mert először keveset tettem bele vagy elfelejtettem lefedni. Az biztos, hogy érdemes szemmel tartani a cuccot. Azt is lehet csinálni, hogy egy pohárban lemérjük a rizst, majd ameddig volt a pohárban a rizs, kétszer annyi vízzel engedjük fel a húst.
Amikor a rizs megpuhult, a húsos raguhoz teszem a paradicsompürét és persze megint felforralom.
Előveszek egy tűzálló tálat. Nem kell kizsírozni. 4 darab kelkáposztából kicsavarom, kinyomkodom a vizet, szétmarcangolom – ha volt ideje kihűlni, akkor kézzel marcangolom, ha nem, akkor felvagdalom – és a tál aljába teszem. Ráteszem a húsos-rizses cucc felét, majd jön megint a szétmarcangolt 4 db kelkáposzta, majd a húsos-rizses cucc. A tetejére 2-3 evőkanál tejfölt teszek. Nem szoktam többet, mert a tányéron úgyis bőségesen teszünk rá tejfölt.
Ez az adag 4 emberes.