Kisebbik fiamnak a “rizs hússal” minden formában és ízesítéssel a kedvence. Nekem vörösboros marhapörkölttel az egyik nagy kedvencem.
Mielőtt sértegetésig fajuló viták alakulnának ki: én ÍGY főzöm, nekem ez az IGAZI, de nem probléma, ha más másként szeretni és szerintem az sem probléma, ha az Olaszországból hozott szicíliai Shiraz (Syrah) “vége” kerül a marhapörköltbe. Sőt, egy jó pörkölt megérdemli a legjobb bort (is)!
Vörösboros marhapörkölt recept
Hozzávalók: 80 dkg marhahús (pl. marhalábszár vagy a boltokban “gulyáshúsként” árult vegyes marhahús) 2 nagy sonkahagyma (vöröshagymával is jó, de nekünk remek termésünk volt sonkahagymából) 1 gerezd fokhagyma 1 tk őrölt pirospaprika késhegynyi őrölt kömény 1 Kápia paprika 1 paradicsom só 1 evőkanál olíva olaj 2 dl Shiraz (vörösbor)
Olajon megdinsztelem az apróra vágott sonkahagymát és fokhagymát. Rádobom a megtisztított (inaktól, hártyáktól megszabadított) felkockázott marhahúst és addig kevergetem, amíg minden húsdarab minden oldala kifehéredik. Félrehúzom. Belekeverem az őrölt pirospaprikát és az őrölt köményt, átkeverem, sózom és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
Beledobom az apróra vágott paprikát és paradicsomot, felforralom és lassan rotyogva 2 órát főzöm. Ráöntöm a vörösbort és még fél-egy órát főzöm, hogy jó puha legyen a hús.
A körete bármi lehet, nálunk a gyerekek kedvéért rizs, én viszont balzsamecetszószos salátaszívet is eszem hozzá.