Káposztás pogácsát sütött már a dédmamám és sütni fog az unokám is. Nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna belőle!
Káposztás pogácsa (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
1 fej (kb. 1 kg) káposzta
1 evőkanál olaj
70 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg libazsír
3 dkg élesztő
2 dl tej
1+1 evőkanál cukor
1 tojás
só
bors
A káposztát apróra reszelem, besózom és legalább 1 óráig állni hagyom, majd kicsavarom. 1 evőkanál olajon karamellizálok 1 evőkanál cukrot, majd beleteszem a káposztát és aranybarnára dinsztelem. Végül alaposan megszórom frissen őrölt borssal és hagyom kihűlni.
A tojást felütöm, felverem és 1 evőkanálnyit a tálkában hagyok majd, mert ezzel fogom majd megkenni a pogácsák tetejét.
A lisztet összedolgozom a margarinnal, libazsírral, a cukros tejben (2 dl tej+1 evőkanál cukor) felfuttatott élesztővel és a tojás nagyjával – kivéve, amit a pogácsák tetejére szánok -, majd lisztezett deszkán nagyra nyújtom.
A tésztát megkenem a dinsztelt káposztával, majd összehajtogatom. Először hosszában, majd keresztbe hajtogatom, mint az A/4-es lapot a francia borítékba. Megsodrom, hogy 2 cm vastag legyen, a tetejét rácsosra vagdalom és apró pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Tepsibe pakolom, a tetejüket megkenem a tojással és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütöm.