term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:184
post ID:62493
category_184

Kimchi: Kínai kelből a legjobb étel fermentálással készül

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Kimchi: Kínai kelből a legjobb étel fermentálással készül

Myreille - Publikálva:

A koreai konyha remeke, a kimchi a tányéron lehet saláta, savanyúság, köret, de főfogás is. Fermentálással készül, és aki egyszer kipróbálta, állandóan tart a hűtőben kimchit.

Kimchi/Fotó: Myreille

Kimchi/Fotó: Myreille

 

Felkészülés a kimchi-re!

Nagyon szeretem a káposztaféléket, de az utóbbi években megkínoznak. Kivéve a savanyú káposzta. Innen jött az ötlet, hogy több erjesztett (fermentált) étel lehetne a tányéromon. Rákerestem a témára és hetekre elmerültem benne.

Maangchi egyik videója hozta meg a kedvemet a kimchi-hez, majd egy másik videójából jöttem rá, hogyha nem több “tonnányit” akarok gyártani, mi lesz a jó módszer. A rizses trükkhöz viszont kellett egy harmadik videó is.

A kimchi a korai tányérok elengedhetetlen része. Általában köret, kiegészítő, de önmagában is megállja a helyét. Nincs egyetlen receptje, mert minden családnak saját, jól bevált receptje van. Általában nagy mennyiségekben készítik és a rizses trükk helyett rizslisztből készült kása a fűszerpaszta alapja.

Az elméleti tudás összegyűjtése után belevágtam a kimchi készítésébe. Igaz, hogy még sohasem kóstoltam kimchi-t, de tudtam, hogy szeretni fogom.

Spoiler: igazam lett, imádom a kimchi-t. 

 

Kimchi recept

Hozzávalók (2 befőttesüveghez):

1 kínai kel 3 teáskanál só

A kínai kelt feldarabolom. (Először hosszába nyolcadolom, majd a nyolcadokat keresztbe nyolcadolom, így nagyobb falatnyi darabok lesznek.) Besózom. Félóránként átforgatom a sós lében, meg is nyomkodom. Addig forgatom a sóban, amíg annyi levet ereszt, ami (nyomkodás után) ellepi.

Közben megcsinálom a fűszeres pasztát.

1/2 cup főtt, fehér rizs (kihűlt) 1/4 cup víz 2 evőkanál szójaszósz 6 gerezd fokhagyma nagyobb diónyi gyömbér 1 közepes fej vöröshagyma 1 teáskanál nádcukor

opcionális: 1/2 evőkanál halszósz

A rizst, a vízzel, a szójaszósszal, a fokhagymával, a cukorral, a nagyobb darabokra vágott vöröshagymával és gyömbérrel (valamint a halszósszal) összemixelem. Ehhez a legjobb egy magas edény és a botmixer.

1 csapott evőkanál őrölt piros paprika 1 teáskanál enyhén csípős chili pehely

Őrölt piros paprika helyett a kimchi receptekben különböző csípősségű chili és paprika pelyheket használnak. Mivel nem akartam nagyon csípős kimchit, ezért nem csak chili pelyhet használtam, hanem a mi őrölt piros paprikánkat is.

A rizses-fokhagymás-gyömbéres pasztához kevertem a paprikákat és a pasztát állni hagytam.

2 nagy sárgarépa 1 jégcsapretek nagy csokor snidling (3-4 szál újhagyma)

Vékony csíkokra vágtam a répát és a jégcsapretket. A snidlinget apróra vágtam. Igazából újhagyma kellene a kimchibe, de így ősszel már nincs a kertünkben újhagyma, a snidlinget viszont kaszálni lehet.

 

A kimchi összeállítása

A kínai kel sózása-sós fürdője akkor érte el a kívánt hatást, amikor a vastag levélerek ruganyosakká válnak.

Első lépésben lemosom a sót. Bizonyos koreai hagyományokat követve háromszor fürdetem meg a kínai kelt bőséges vízfürdőben. Érdemes kóstolni. Ropogós, enyhén sós, enyhén édes ilyenkor a kínai kel.

Egy nagy keverőtálba öntöm a “kifürdetett” kínai kelt, a feldarabolt sárgarépát, jégcsapretket, sndilinget és a fűszeres pasztát.

Gumikesztyűt húzok és alaposan összeforgatom a hozzávalókat.

A friss kimchi-t üvegekbe töltöm, alaposan megnyomkodom, az üvegeket lezárom. Ebből az adagból 2 befőttesüvegnyi lett, de egy adag friss kimchit azonnal megettem.

Az egyik üveg kimchit a konyhapultra teszem és az őszi hűvösben 36 óra múlva kész a kimchi. Nyári melegben 24 óra is elég az erjedéshez. Ezután a kimchit hűtőbe teszem és tiszta villával mindig annyit veszek ki belőle, amennyi éppen kell. A maradékot mindig megnyomkodom, hogy a fűszeres lé ellepje.

A másik üveg kimcsi egyenesen a hűtőbe kerül, ott fermentálódik lassan és várja, hogy az első adag elfogyjon.

A kimchi erjedésének két jele van. Az első az illata, ami káposztás-fűszeres, a másik a buborékok. Amikor lenyomkodom a kimchi tetejét, bugyborékol. A kész kimchi-ben a fűszeres pasztából folyékony szósz lesz.

Hűtőben a kimchi hetekig eltartható.

 

Kimchi/Fotó: Myreille

Kimchi rántottával/Fotó: Myreille

 

Kimchi a tányéron

szezámmag

A kimchi a fermentálásról szól, de már a friss kimchi is remek. Szezámmaggal megszórva, rizzsel nekem egy tökéletes ebéd.

Nehezen döntöm el, hogy az érett kimchit rántottával, pucéran (értsd: szezámmag nélkül) kedvelem a legjobban vagy húslevesben főtt csirkemellel. Leginkább azt hiszem, hogy bármikor, bármelyiket meg tudom enni.

Összegzés
recipe image
Recept
Kimchi: Kínai kelből a legjobb étel fermentálással készül
Szerző
Dátum
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra