Valószínűleg brit tudósok remek magyarázatot találnának arra, hogy miért jó, ha sárgarépa, narancs és kókuszreszelék is van a kekszben. Én csak annyit mondok, hogy a végeredmény baromi finom! Zsombit a suliban befizettük a tízórai-ebéd-uzsonna szentháromságra, de ettől függetlenül mindig kell neki valamit pakolni, amit napközben elrágcsál. Annyira nem éhes, hogy még egy szendvicset megegyen, de az alma, a szárított gyümölcs – főleg az aszalt vörösáfonya és a banánchips – és a kekszek csúsznak. Eddig Zabfalatok-Jó reggel-t vonalon mozogtunk, néha becsúszott egy-egy Oreo vagy Pilóta keksz, és éreztem, hogy meg kell hekkelnem a kekszeket. A répát a kekszebe elég punk dolog volt és annyira vérszemet kaptam, hogy tettem bele narancsot és kókuszreszeléket is, miközben a férjem mindkettőt utálja. Rendes stepfordi feleségként csak akkor vallottam a hozzávalókról, amikor már egy tepsi kekszet eltüntetett uram és parancsolóm.
Hozzávalók: 15 dkg margarin 5 dkg vaj vagy zsír 25 dkg cukor 1 evőkanál vaníliás cukor 1 narancs reszelt héja + a leve 2 közepes – nagyjából 15 dkg – sárgarépa 1 tojás 5 dkg kókuszreszelék 5 dkg apró szemű zabpehely 40 dkg liszt csipet só 1/4 teáskanál szódabikarbóna A margarint és a vajat a mikróban folyósra melegítem. Beleteszem a cukrot, a vaníliás cukrot, a narancs reszelt héját és a tojást. Elkeverem. Belereszelem a megtisztított répát, beleteszem a kókuszreszeléket és a zabpelyhet valamint a csipet sót. Belefacsarom a fél narancs levét. Elkeverem. Mehet bele a liszt és a szódabikarbóna. Először keverem a tésztát, majd gyors mozdulatokkal összegyúrom. Nem macerálom sokat, hogy ne legyen szalonnás, inkább zacskóba dobom és legalább 2 órára a hűtőben pihentetem. Lisztezett deszkán 1-2 mm vastagra kinyújtom és először csíkokat, majd háromszögeket vágok a tésztából. 4 tepsibe rakom a kekszeket és előmelegített 185 fokos sütőben, légkeverés mellett 20 percig sütöm a két-két tepsit. Aranybarnára kell sütni, akkor a legfinomabb! Ha kihűlt, akkor fémdobozba vagy zacskóba pakolom, hogy ne szívja meg magát nedvességgel és ropogós maradjon.