Csak 2 hozzávaló: alma, pontosabban almahéj és nagyon kevés cukor, a végeredmény pedig itt-ott ropogós, karamellás-almás nassolnivaló.
A birsalmás gumicukor mintájára elkészült a karamellizált almahéj. Az ötlet onnan jött, hogy idén rengeteg almakompótot főztünk és a piros, fényes almahéjat nem volt szívem kidobni. (Amúgy is a héjában van a vitamin…) Hozzávalók: 3-4 alma héja 2-3 evőkanál cukor Az almahéjakat a cukorral és éppen annyi vízzel (kb. fél deci), hogy ne égjen le, felfőzöm. Hagyom kihűlni. A nagyobbik sütőtepsibe szilikonos sütőpapírt teszek és szétterítem rajta a főtt almahéjat és sütőben (nagyjából 100 fok körül) sütőm szárítom. (Alacsony hőfokon kell sütni-szárítani az almahéjakat, azonban ennél pontosabb meghatározást nem tudok írni, mert egy régi, “úgy”sütök, ahogy kedvem van” sütő működik itthon.) Akkor a legfinomabb, ha az alja sötétbarnára pirul, de nem ég meg, a teteje pedig jól kiszárad, mint egy asztalt gyümölcs.