A datolya trüffel mindig jó ötlet a kávés datolyagolyó viszont a világ legfinomabb édessége. Ha szereted a kávét és a csokit, akkor rákattansz!
A datolyagolyó megunhatatlan kedvencünk, ám nem terveztem, hogy az ajándékba kapott datolyából megint datolya trüffel lesz. Csakhogy a datolya ehetetlen volt. Túlságosan kiszáradt, túlságosan vékony volt a húsa. Tehát, menteni kellett a menthetőt. Utólag semmit se bánok, mert a kávés datolyatrüffel igazán fantasztikus.
Kávés datolyagolyó recept
Hozzávalók kb. 20 db datolyagolyóhoz:
200 g datolya 200 g magmix: dió, törökmogyoró, kesudió és mandula vegyesen 1 evőkanál 22-24% kakaópor (nem cukrozott, hanem sötét, éjfekete kakaópor) 1 evőkanál hideg kávé
A datolyát 30 percre forró vízbe áztattam. Erre csak akkor van szükség, ha a datolya száraz, elrághatatlan. Ha puha és krémes a datolya, akkor vétek áztatni.
A datolyát kimagozom és kisebb darabokra vágom.
Forgókéses aprítóban apróra darálom a magmixet. Kiveszek belőle 3-4 evőkanálnyit, mert ebbe fogom megforgatni a kész datolya trüffel golyókat.
A maradék aprított maghoz adom a kimagozott datolyát, a kakaóport és az evőkanál hideg kávét. Elindítom a aprítót és krémes, formázható péppé aprítom a hozzávalókat. Néhányszor átkeveréssel beseítek a késeknek.
Végül az egynemű masszából – ránézésre olyan, mint a kekszgolyó masszája – kétfalatnyi gömböket hengergetek a tenyeremben, amiket megforgatok a félretett, darált magmixben.
Azonnal lehet enni, ajándékozni. Újra és újra rákívánni.