Vajon mi teheti jobbá a csokoládét? Egy jó erős kávé, egy kis mandula no meg egy nagy adag mascarpone!
Hozzávalók Krém – 1 db nagy tojás szétválasztva sárgájára és fehérjére – 1 apró csipet só – 1 ek. erős kávé – 12,5 dkg (fél doboz) mascarpone – 2,5 dkg cukor – 1 kk. őrölt szerecsendió Torta – 10 dkg étcsokoládé – min. 80%-os – – 3 db tojás szétválasztva sárgájára és fehérjére – 8,5 dkg vaj – 1 ek. liszt – 4,5 dkg hántolatlan, egész mandula – 8 dkg cukor – porcukor a díszítéshez Elkészítés A krémhez a tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a kávét. Elkeverjük benne jó alaposan, addig, amíg a krém nagyjából állagtartó nem lesz. Ezután felverjük keményre a tojás fehérjét a sóval és mascarponés masszához öntjük. Ekkor adjuk hozzá a reszelt szerecsendiót is, s nagy mozdulatokkal belekeverjük a masszába a habot. Kb. 3 órára hűtőbe tesszük. A tortához gőz fölött a vajat és csokoládét megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt megpirítjuk a mandulát, s késes robotgépben a liszttel liszt állagúra vágjuk. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, majd fakanállal beleforgatjuk a csokoládét, alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a mandulás lisztet is, de ezt épp, hogy csak elkeverjük a masszában. A tojás fehérjéből nem túl kemény habot készítünk, s ezt is a masszába keverjük. Egy kis tortaformát – kb. 20 cm átmérőjű – kikenünk vajjal, majd kilisztezzük. Méretre vágunk az aljára sütőpapírt, amit szintén vajazunk és lisztezünk, s beleöntjük a masszát. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük, melyet szúrópróbával ellenőrzünk. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a formából, vegyük le róla a sütőpapírt. Az a fele lesz a teteje, ahol a sütőpapír volt. Szórjuk meg porcukorral, s tálaljuk a mascarponés krémmel. A recept és a kép Szuna Noémi: Kávé – csészével a világ körül című könyvéből származik. Hétvégén kipróbálom!