Vajon mi teheti jobbá a csokoládét? Egy jó erős kávé, egy kis mandula no meg egy nagy adag mascarpone!
Csokoládés álom Capri szigetéről (Forrás: Szuna Noémi Kávé – csészével a világ körül című könyve)
HozzávalókKrém
– 1 db nagy tojás szétválasztva sárgájára és fehérjére
– 1 apró csipet só
– 1 ek. erős kávé
– 12,5 dkg (fél doboz) mascarpone
– 2,5 dkg cukor
– 1 kk. őrölt szerecsendió
Torta
– 10 dkg étcsokoládé – min. 80%-os –
– 3 db tojás szétválasztva sárgájára és fehérjére
– 8,5 dkg vaj
– 1 ek. liszt
– 4,5 dkg hántolatlan, egész mandula
– 8 dkg cukor
– porcukor a díszítéshez
Elkészítés
A krémhez a tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a kávét. Elkeverjük benne jó alaposan, addig, amíg a krém nagyjából állagtartó nem lesz.
Ezután felverjük keményre a tojás fehérjét a sóval és mascarponés masszához öntjük. Ekkor adjuk hozzá a reszelt szerecsendiót is, s nagy mozdulatokkal belekeverjük a masszába a habot. Kb. 3 órára hűtőbe tesszük.
A tortához gőz fölött a vajat és csokoládét megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt megpirítjuk a mandulát, s késes robotgépben a liszttel liszt állagúra vágjuk. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, majd fakanállal beleforgatjuk a csokoládét, alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a mandulás lisztet is, de ezt épp, hogy csak elkeverjük a masszában. A tojás fehérjéből nem túl kemény habot készítünk, s ezt is a masszába keverjük.
Egy kis tortaformát – kb. 20 cm átmérőjű – kikenünk vajjal, majd kilisztezzük. Méretre vágunk az aljára sütőpapírt, amit szintén vajazunk és lisztezünk, s beleöntjük a masszát.
150 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük, melyet szúrópróbával ellenőrzünk. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a formából, vegyük le róla a sütőpapírt. Az a fele lesz a teteje, ahol a sütőpapír volt. Szórjuk meg porcukorral, s tálaljuk a mascarponés krémmel.
A recept és a kép Szuna Noémi: Kávé – csészével a világ körül című könyvéből származik. Hétvégén kipróbálom!
A Kávé – Csészével a világ körül színes illusztrációkkal és szemléletes leírásokkal mutatja be Afrika, Amerika és Ázsia varázslatos tájait, valamint különböző kávétermelési szokásait, továbbá végigvezet Európa „kávéfővárosain” is. Nem utolsó sorban azt is megtudhatjuk, hogyan indult és alakult a kávé hazai karrierje, és hogy miért is volt világhírű a pesti New York. Mivel a kávékészítés mára szakmává vált, egyre több újhullámosnak nevezett kávézóban találkozhatunk speciális kávékülönlegességekkel, illetve a kávé felhasználásának alternatív módjaival. Szuna Noémi könyve pedig nemcsak ahhoz nyújt segítséget, hogy eligazodjunk a legjobb kávézók világában, hanem végigkalauzol minket a különböző kávékészítő eszközök között, illetve számos kávés receptet kínál a mindennapokra is, úgy mint a tiramisus cappuccino, a kávés diós csokoládépuding vagy az alkoholos kávés italokig.