A karácsonyi cheesecake, amelyet a tojáslikőr ihletett az egyik legfinomabb cheesecake, amit valaha sütöttem, pedig a cheesecake a kedvenc sütim.
Karácsonyi cheesecake receptje
A tészta:
1 csomag zabkeksz 50 g vaj
A zabkekszet forgókéses aprítóban morzsásra darálom, majd összekeverem az olvasztott vajjal.
A vajas zabkekszmorzsát egy 26 centi átmérőjű (kapcsos) tortaforma aljára nyomkodom.
180 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 5-6 percig sütöm.
Amíg a cheesecake zabkekszes alapja sül, összekeverem a krémet.
Cheesecake krém:
4 tojás 150 g cukor 500 g mascarpone 2 dl tejszín 3 evőkanál rum aroma (Ez egy alkoholmentes változat, ezért aroma kerül bele, de akinek éppen rum van otthon, azzal is ízesítheti.) 3 evőkanál vanília aroma vagy 1/4 teáskanál vanília őrlemény késhegynyi őrölt fahéj késhegynyi őrölt szegfűszeg késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
A tojásokat habosra keverem a cukorral, majd belekeverem a mascarpone-t és a tejszínt.
Ezután hozzáadom a fűszereket: vanília- és rumaroma (vagy vanília őrlemény és rum), fahéj, szegfűszeg és szerecsendió. Összekeverem.
A tojásos-fűszeres krémet óvatosan a kekszalapra öntöm.
180 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 50 percig sütöm. Sütés után a torta teteje aranybarna, a közepe viszont még “lötyög”, de ennek éppen ilyennek kell lennie. Amikor teljesen kihűlt, akkor szilárd és elképesztően krémes lesz. (Ha nem lötyög a közepe akkor túl szárazra sült a cheesecake.)
Konyhapulton hagyom kihűlni, majd egy éjszakára hűtőbe teszem. Tényleg kell neki a 12 óra a hűtőben, nem érdemes elspórolni.
A karácsonyi hangulatot fokozandó Mincemeat a karácsonyi cheesecake kísérője.
Halkan bevallom, amikor a fejemben megszületett a tojáslikőr ihletésű cheesecake mincemeat-tel tudtam, hogy finom lesz, de azt nem, hogy ennyire. Nagy meglepetésemre nemcsak nekem ízlett nagyon, hanem a gyerekeimnek és a férjemnek is.
Homemade Mincemeat, azaz karácsonyi “lekvár” asztalt gyümölcsökkel
Elnevezése ellenére a Mincemeat húst nem tartalmaz, viszont egy remek “lekvár” almával, naranccsal, aszalt gyümölcsökkel és karácsonyi fűszerekkel.