Gyerekkorom óta szeretem a káposztás kalácsot és a káposztás pogácsát is, de a káposztás scone a legjobb káposztás “tészta”, amit valaha ettem.
Nem szeretek ételt kidobni, néhány hete a maradék káposztát lereszelte, majd karamellizált cukron megpároltam, amikor kihűlt lefagyasztottam. Reggel elővettem a fagyasztóból és délben már sült a káposztás scone.
Kicsit édes, kicsit sós, mintha a pirított káposztát arra találták volta ki, hogy a scone “fűszere” legyen.
Káposztás scone
Hozzávalók (kb. 14 db-hoz) 25 dkg liszt 8 dkg vaj nagy csipet só nagy csipet cukor 1 csomag sütőpor 2 evőkanál tej 15 dkg pirított káposzta frissen őrölt bors
Egy tálba mérem a lisztet, a vajat, beleteszem a sót, a cukrot és a sütőport, majd összemorzsolom.
A lisztes keverékhez öntöm a tejet és beleteszem a pirított/dinsztelt káposztát is.
A tésztát összenyomkodom. Nem gyúrom sima tésztává, hanem csak nyomkodom. 10 percig hagyom pihenni
Ezután a tésztát nagyjából 3 cm vastagra nyújtom és szaggatóval (4 cm átmérőjű kiszúróval) kiszaggatom.
A scone-ok oldalát “megsöndörgetem”, mint a pogácsát, hogy magasabb legyen. Tepsire sorakoztatom és mindegyik tetejét megborsozom frissen őrölt borssal.
180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöm.
Langyosan egy pohár hideg tejjel szeretem a legjobban.