Rengeteg kakaóscsigát sütöttem már, de csak néhány hete jutott eszembe, hogy a könnyű, nagyon kakaós, házi kakaóscsigát hogyan lehet még jobbá tenni. Semmi fakszni, csak két trükk.
A kakaóscsiga tésztája
Anyukámtól úgy tanultam, hogy az édes, kelt tészták mindig gazdagok, tejjel, tojással készülnek, viszont az évek során arra jöttem rá, hogy nem ezen múlik. Elég egy egyszerű, jól kidolgozott tészta. Hozzávalók (9-10 csigához*) 40 dkg liszt 1 csomag szárított élesztő csipet só 2 evőkanál cukor 2 dl langyos víz Minden hozzávalót a keverőtálba mérek, majd a dagasztókarral sima, lágy, de nem ragadós tésztává gyúrom. 20 percig pihentetem, majd újra átgyúrom. (Persze, ezt kézzel is meg lehet csinálni…)
A kakaóscsiga tölteléke
Hozzávalók: 3-4 evőkanál olaj 4-5 evőkanál házi kakaópor
Házi kakaópor
Mi ezt használjuk instant kakaóporként. Az arányok: 2 evőkanál 20-22 %-os holland kakaó, 20 g vaníliás cukor, 8 evőkanál kristálycukor. Ezt összekeverem, egy dobozban tartom és ebből főzzük a kakaót, ezt szórjuk a tejbedarára és ez a tölteléke a kakaóscsigának is.
Lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát, de kétszer akkorára “mint gondolnám”. Lemértem 75×45 centis téglalappá nyújtottam. Igen, ez baromi vékony, de ez baromi jó lesz a végén.
1. Trükk A kinyújtott tészta tetejét szilikonos ecsettel vékonyan beolajozom és a felét (a tészta jobb oldalát, egy kb. 33×45 centis részt) megszórok házi kakaóporral, majd a tészta másik felét ráhajtom. A tészta tetejét megint megkenem olajjal és megszórom házi kakaóporral. Ezután a feltekerem a tésztát.
A tésztacsíkot 9-10 egyenlő szeletre vágom és vágott felükkel felfelé egy kiolajozott sütőtálba teszem, de elég távol egymástól, hogy legyen még helyük kelni.
2. Trükk A kelt tésztának idő és megfelelő hőmérséklet kell, hogy az élesztő dolgozni tudjon. Mivel idővel ritkán állok jó, így a hőmérséklettel szoktam “csalni”. A csigákat a sütőbe teszem, a sütőt pedig 70 fokra és 10 percre állítom. Ezalatt a csigák nagyjából a duplájukra kelnek.
Ezután a sütőt a kenyér funkcióra állítom és 14 percig 280 fokon sütöm a csigákat. (A sütés ezen része teljesen sütőfüggő. A lényeg, hogy a tetejük kicsit megpiruljon a belsejük pedig átsüljön.)
Mivel megkeltek, a tészta könnyű. Sütés közben a kakaó az olajjal és a cukorral összeolvasd, édes és nagyon csokis a töltelék. A sok-sok réteg miatt pedig elképesztően finom a kakaós csiga.