A kakaó és a narancs mindig jó páros, akárcsak a piskóta és a gazdag, tejszínes krém. Nagyszerű ünnepi torta egyszerűen, gyorsan.
Tészta: 5 tojás 100 g cukor (tojásonként 20 g cukor) 125 g liszt (tojásonként 25 g liszt) 1 evőkanál (nem cukrozott) kakaópor késhegynyi szódabikarbóna Én (mostanság) szeretem a kicsit tömörebb, “cukrászüzemi” piskótát, aki inkább a nagyifélére vágyik, a lisztet is 20 g-mal számolja tojásonként. Amúgy a piskóta mindenben a hagyományos. Felverem a tojásfehérjét, amikor félig kész, apránként beleöntöm a cukrot és kemény habbá verem. Mehet bele a tojássárgája, itt már óvatosabban keverek, majd a szódabikarbónával és kakaóval elkevert liszt. 26 centis, kivajazott, kilisztezett tortaformában öntöm és előmelegített sütőben 180 fokon (légkeveréssel) 27 percig sütöm. Leveszem a tortaforma oldalát és hagyom kihűlni. Krém és díszítés: 1 vaníliás puding 2,5 dl tej 4 evőkanál cukor 1/2 vaníliarúd kikapart magjai 2 dl tejszín 1 narancs Amíg a piskóta sül a vaníliás pudingot elkeverem a cukorral és a tejjel, és beleteszem a vanília kikapart magját. (A vaníliarúd héja megy a cukorba, 1 hónap és remek vaníliás cukor lesz belőle.) Állandó kevergetés mellett felforralom, majd hagyom kihűlni, de közben néha-néha megkeverem. A tejszín kemény habbá verem. Kanalanként belerakom a vaníliás pudingot, sima krémmé keverem, majd belereszelem a narancs héját és átkeverem. A piskótát ketté vágom, megtöltöm a krémmel, ráteszem a torta tetejét és azt is megkenem krémmel. A narancsot késsel meghámozom, vékony szeletekre vágom és a torta közepére halmozom. Ui1: Figyelem! Ez egy lágyabb típusú krém – legjobban az eszméletlenül finom: régimódi, házi diótorta krémjére hasonlít -, szerintem tökéletes egyensúlyban van a tészta és a krém, de nem az a tipikus vajas krém, ami áll, mint a felzselézett haj, és tuti elhasalnék vele a cukrászvizsgán, mert nincs tartása. Illetve az is fontos, hogy