Tészta:
5 tojás
100 g cukor (tojásonként 20 g cukor)
125 g liszt (tojásonként 25 g liszt)
1 evőkanál (nem cukrozott) kakaópor
késhegynyi szódabikarbóna
Én (mostanság) szeretem a kicsit tömörebb, “cukrászüzemi” piskótát, aki inkább a nagyifélére vágyik, a lisztet is 20 g-mal számolja tojásonként. Amúgy a piskóta mindenben a hagyományos. Felverem a tojásfehérjét, amikor félig kész, apránként beleöntöm a cukrot és kemény habbá verem. Mehet bele a tojássárgája, itt már óvatosabban keverek, majd a szódabikarbónával és kakaóval elkevert liszt.
26 centis, kivajazott, kilisztezett tortaformában öntöm és előmelegített sütőben 180 fokon (légkeveréssel) 27 percig sütöm. Leveszem a tortaforma oldalát és hagyom kihűlni.
Krém és díszítés:
1 vaníliás puding
2,5 dl tej
4 evőkanál cukor
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
2 dl tejszín
1 narancs
Amíg a piskóta sül a vaníliás pudingot elkeverem a cukorral és a tejjel, és beleteszem a vanília kikapart magját. (A vaníliarúd héja megy a cukorba, 1 hónap és remek vaníliás cukor lesz belőle.) Állandó kevergetés mellett felforralom, majd hagyom kihűlni, de közben néha-néha megkeverem.
A tejszín kemény habbá verem. Kanalanként belerakom a vaníliás pudingot, sima krémmé keverem, majd belereszelem a narancs héját és átkeverem.
A piskótát ketté vágom, megtöltöm a krémmel, ráteszem a torta tetejét és azt is megkenem krémmel. A narancsot késsel meghámozom, vékony szeletekre vágom és a torta közepére halmozom.
Ui1: Figyelem! Ez egy lágyabb típusú krém – legjobban az eszméletlenül finom: régimódi, házi diótorta krémjére hasonlít -, szerintem tökéletes egyensúlyban van a tészta és a krém, de nem az a tipikus vajas krém, ami áll, mint a felzselézett haj, és tuti elhasalnék vele a cukrászvizsgán, mert nincs tartása. Illetve az is fontos, hogy nem akartam vacakolni a torta oldalával rusztikus formát akartam és a krémet is így méreteztem.
Ui2: A tortával Zsombi félévi értékelőjét ünnepeltük meg. És megígértem neki, hogy minden bizinél kap tortát, ha mindegyik ilyen hihetetlenül klassz lesz!