A francia és indiai konyha ötvözése után két kedvenc amerikai desszertemet, az alma crumble-ét és a New York-i cheesecake-et sütöttem össze.
Az ötlet (sajnos) nem az én fejemből pattant ki először. Engem ez a videó inspirált, de egészen más receptet kísérleteztem ki.
Több okból is változtatnom kellett. Egyrészt elfelejtettem mazsolát venni, így az kimaradt, ezt bánom és legközelebb ezt a hibát nem kötetem el, másrészt a saját, jól bevált receptjeim alapján gondolkoztam.
Az én Apple Crumble Cheesecake-em ilyen lett:
Jóság felsőfokon: Apple Crumble Cheesecake/Fotó: Myreille
Zsombi szerint a gyümölcsös rész a legfinomabb, szerintem minden morzsája tökéletes.
Hozzávalók:A gyümölcsös rész:
4 db alma
3 evőkanál nádcukor
1/4 teáskanál fahéj
Az almákat megpucolom, 8 cikkre vágom, tűzálló tálba teszem, megszórom a fahéjjal elkevert cukorral és 180 fokos sütőben 30 percig sütöm. Almától függ, hogy szétesik vagy nem, bármelyik megoldás tökéletes.
A tészta:
215 g zabkeksz
100 g (apró szemű) zabpehely
100 g vaj
A kekszet aprítógépben morzsásra darálom, akárcsak a zabpelyhet, majd összekeverem az olvasztott vajjal.
A kb 4 evőkanányi morzsás keverék kivételével mindet egy 26 centis tortaforma aljába nyomkodom.
A maradék morzsát összekeverem 1/4 teáskanál fahéjjal és majd ezt szórom a süti tetejére.
A krém:
4 tojás
100 g cukor
500 g mascarpone
2 dl tejszín
1 vanília kikapart magjai
A tojásokat habosra keverem a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Hozzákeverem a mascarpone-t és a tejszínt.
A krémet a tortaformába öntöm. Rápakolom a megsült almát a cukros-fahéjas levével együtt és megszórom a félretett fahéjas morzsával.
180 fokos sütőben (előmelegített, alsó-felső sütés, légkeverés) 40 percig sütöm. Ilyenkor, mint a cheesecake-nél a torta közepe még mozog, de éppen így lesz tökéletes. Hagyom kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe teszem.
Ha lenne itthon karamellaszósz, akkor a tányéron azzal is meglocsolnám…