Fogalmam sincs, hogy milyen az igazi burgonyás pogácsa, de annyira jó tésztát dobtam össze, hogy muszáj feljegyeznem, mert legközelebb is ilyet akarok enni. Az utóbbi időben mindenki, de tényleg mindenki, krumplis (burgonyás) pogácsát emlegetett, én meg annak rendje és módja szerint rákívántam és összeütöttem egy jó krumplis tésztát. (Nem, nem a grenadírmarsot, hanem olyan kelt tésztát, aminek az alapja a burgonya.)
Hozzávalók: 25 dkg burgonya 50 dkg liszt 2 dl kefir 1 nagy evőkanál zsír 1 teáskanál só 2 dkg élesztő 2 tojás tört chili A krumplit megpucoltam, felkockáztam és kevés sóval puhára főztem. Leszűrtem, összetörtem és hagytam kihűlni. Kimértem a lisztet, hozzáadtam a burgonyát, a kefírt, a sót, a zsírt, a szétmorzsolt élesztőt. A tojásokat felütöttem, felvertem, kivettem egy evőkanálnyit – jó lesz majd a pogácsák tetejére – a többi tojást pedig a többi hozzávalóhoz öntöttem. A kenyérsütő dagasztó funkciója sima tésztát gyúrt a hozzávalókból, amit hagytam kétszeresére kelni, majd lisztezett deszkára öntöttem és átgyúrás nélkül 1,5 centi vastagra nyújtottam. Megkockáztam a tetejét, kiszaggattam és tepsire rendeztem a pogácsákat, megkentem a félretett tojással, megszórtam tört chilivel*, majd 190 fokos sütőben készre sütöttem. Amikor kivettem a tepsit, konyharuhával letakartam a pogácsákat és így hagytam kihűlni. *Legközelebb borsozni fogom, de nem csak a tetejét, hanem a dagasztás előtt is.