Elértem a gasztronómia csúcsára: egy konzervet főztem 3 órán át fedő alatt, de az összes gúnyos mosoly és kételkedő pillantás megérte, mert a végeredmény egy szenzációs karamellkrém.
Úgy csaptam le a Lidl-ben a konzervdobozos sűrített tejre, mintha az életem múlna rajta, pedig csak az isteni dulce de leche-re, karamellkrémre vágytam.
Először “megpucoltam” a konzervet, hogy később ne kelljen a leázott papírral szórakoznom, majd egy lábasba tettem a sűrített tej konzervet, felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi, majd feltettem forralni. Fedőt is tettem rá, így az párolgó vízzel sem volt gondom. Néha azért ránéztem, de csupán megszokásból, mert változást úgyse láttam a lezárt konzerven.
A konzervdobozon belül azonban “csodák” történtek.
A víz forrásától számított 3 óra intenzív főzés után a főzővízben hagytam kihűlni a dulce de leche-t és csak másnap reggel bontottam ki. (Amúgy melegen tilos is kinyitni!) A végeredmény pedig egy nem túl édes, pudingosan sűrű, nem ragadós, ám rettentő finom karamella krém.
Tipp: Gasztroajándéknak is tökéletes, igaz annyi a nehézsége, hogy fogyasztásig nem lehet megnézni, hogyan sikerült a dulce de leche, felbontani viszont nem érdemes korábban, mert jobban eltartható eredeti csomagolásban. Ha meg felbontottuk, túl gyorsan elfogy…
2021. 01. 19. Frissítés:
A Lidl-ben azóta se találtam sűrített tej konzervet, viszont az Auchanban felfedeztem a Nestlé “le lait concentré sucré” sűrített konzervét. A 397 g-os konzervnek – fedő alatt – elég 2 óra főzés.