A borzderes teje és húsa kiváló. A faj megmentése és magyarországi fennmaradása fontos. Brutál gyönyörű állatok, elképesztően finom ételek. A borzderes szarvasmarha a Kárpát-medencében ma élő szarvasmarha fajták közül a legkisebb termetű, kevésbé félelmetes, mint a tekintélyt parancsoló, szilaj magyar szürke. A fajtamegőrző programot civil szervezetek indították, céljuk a kettős hasznú primitívebb, külterjes tartásra kifejezetten alkalmas borzderes megőrzése, illetve Magyarországon való újbóli elterjesztése. A sikeres fajtafenntartó tenyésztési program lehetővé tenné, hogy a kárpáti borzderes szarvasmarhát (fajta kódja: 33) Magyarországon önálló fajtaként bejegyezzék és lehetőség nyíljon a fajta genetikai állományának megőrzésére. Mikóházán jelenleg 25 kárpáti borzderes alkotja a csordát. A mintagazdaság a hétköznapok során is megvalósítható, a természettel együttműködő gazdálkodási modell mutat be.
A kárpáti borzderes tejhozama az intenzív fajtákéhoz viszonyítva kisebb, ugyanakkor kevésbé érzékeny a legelő állapotának változásaira. Tejének zsír és fehérje tartalma kiemelkedően magas, ezért kimondottan alkalmas sajtok és más tejkészítmények előállítására. A Polyán mintagazdaságban tartott bikaborjakat év közben kizárólag legeltetéssel, télen pedig szénával takarmányozzák. Ez a természetes takarmányozás meghatározza a hús minőségét. A borzderes húsa finomabb, mint más szarvasmarháké, nincs olyan erős „marha íze”, húsa hamarabb omlós, ízletes pecsenyévé sül, egyszóval minőségi, jó hús.