Önmagában az epres semifreddo is nagy kísértés, de az egyszerű és nagyon csokis csokitortával viszont a ellenállhatatlan páros.
Epres semifreddo (Fotó: Myreille)
Amikor elkészítem a semifreddo alapreceptet (tojások+cukor+tejszín), kettéveszem a masszát és máris kétféle semifreddoval játszhatom az házitündér istencsászárnőt. A munka így nem sokkal több, de lehet vele villogni, mert milyen jól hangzik a kérdés: Házi készítésű semifreddo van itthon, epreset vagy bodzásat kérsz? Persze, kérhetsz mindkettőből…Semifreddo alaprecept csökkentett mennyiségű cukorral
Hozzávalók:
2 tojás
2 dl habtejszín
1 evőkanál cukor (+2 ha nem édes a cucc, amit a masszához teszünk)
csipet só
+ 20 dkg eperből és 2 evőkanál cukorból főzött friss eperlekvár vagy az eperlikőr készítése során megmaradt eperből főzött lekvár plusz cukor nélkül
Konyhámban egymásra épülnek a dolgok. Ha éppen eperlekvár főzésben vagyok, akkor az éppen megrottyantott lekvárból kerül a reggeli joghurtba vagy friss croissantra, de a semifreddoba is. A lényeg, hogy teljesen kihűlt, éppen csak megcukrozott lekvárt keverek a tojásos tejszínes semifreddo alaprecepthez. Mivel a tojás nyersen kerül a semifreddoba, ezért még jobb ötletnek tűnt az epret felforralni, átfőzni, majd teljesen kihűteni.
Semifreddo alaprecept:
A tojások sárgáját és fehérjét külön kell választani egy-egy edénybe, a harmadikba pedig a tejszín kerül. Én először a tojásfehérjét szoktam a csipet sóval kemény habbá verni elektromos habverővel, majd a tejszínt és végül a tojássárgát keverem fehéredésig a cukorral. Végül a tojássárgás krémhez teszem a tojás- és tejszínhabot, óvatosan összekeverem az egészet, természetesen már kézzel.
Végül belekeverem az eperlekvárt és lezárt műanyag edényben a fagyasztóba teszem. Legalább 6 órára. Lehet egész éjjel is a fagyasztóban, de akkor fogyasztás előtt 10 perccel kiteszem, hogy egy kicsit megolvadjon.
Férjem születésnapjára a csokitorta mellé kapott epres semifreddot.
Egyszerű csokitorta
Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
10 dkg cukor
3 tojás
3 evőkanál liszt
A csokit a vajjal mikróban (nagyjából 1 perc alatt megolvasztom). Simára keverem az olvasztott vajat az olvasztott csokival, majd belekeverem a 10 dkg cukrot, majd egyesével a három tojást végül pedig a lisztet. A torta titka, hogy a sütőt csak akkor szabad begyújtani, amikor a massza már a kivajazott formában van. 180 fokon nagyjából 15-20 percig kell sütni. Akkor jó, ha a széle már megszilárdult, a közepe viszont még nem. Amikor a torta kihűlt, akkor krémes és nagyon finom. Meg lapos is, de ezért az íz kárpótol. Epres semifreddoval mennyei volt.
Főzz velünk a moksha.hu Facebook oldalán is! Lájkolj minket!