Boeuf à la bourguignonne, ahogy a francia a tradicionális Burgundyban főtt marhát nevezi, a konyhámban viszont a marha magyar borral és kínai illatokkal találkozott.
Hozzávalók:
60 dkg marhalábszár
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
4-6 szál halványító zeller
2 nagyobb sárgarépa
nagyjából 5 cm friss gyömbér
2 lemongrass
1-2 friss chili
1 üveg (7 dl) kékfrankos
1 evőkanál szójaszósz
só
olaj
A vöröshagymát, a fokhagymát, a megtisztított gyömbért és a zellerszárat aprítógépben pépesítem. Kevés olajat öntök egy serpenyőbe, beleteszem az illatos pépet, a felkockázott húst és addig kevergetem, amíg a hús kifehéredik. Megsózom. Felöntöm a borral, beleteszem a chilit, a negyedekbe vágott lemongrasst, a nagyobb darabokra vágott sárgarépát és a szójaszószt. 2 órán át lefedve, majd egy órán át fedő nélkül főzöm, hogy a hús nagyon puha, a szaft pedig sűrű legyen.
Sajnos, nem kaptam újkrumplit, pedig azt sütöttem volna mellé, így viszont rizzsel ettük. Laktató.