Tudom, a legtöbb ember számára a tökfőzelék nem a legvonzóbb étel, de töltött tök formájában igen guszta és aki szereti a kaprot, imádni fogja. Könnyű nekem, mert anyu isteni tökfőzelékén nőttem fel és rajongok a kaporért. Már régen elkötelezett tökrajongó voltam, amikor a menzai változattal találkoztam. Brrrr, az tényleg borzalmas. Persze, elfogadom, hogy sokan utálják a tökfőzeléket, de szerintem a töknek nincs íze. Tényleg nincs. A tökfőzeléknek a rántástól és a kaportól lesz íze. Szóval aki a kaprot nem szereti, már kattinthat is el. A tökfőzelékkel a másik legnagyobb baj, az állag. Sűrű szósz vékony “izékkel”. (Igen, már minden kifogást hallottam a tökfőzelékkel kapcsolatban.) A tökkel az a legnagyobb gond, hogy könnyű szétfőzni. Na, akkor cseppet sem vonzó látvány. Töltött tökként viszont guszta, bármelyik ötcsillagos étterem étlapján megállná a helyét. Az íze pedig éppen olyan, mint a fasírozottal tálalt tökfőzeléknek. Tudom, elméletileg, ez nem a legjobb ajánlás, de nekem már a tökfőzelék gondolatára összefut a nyál a számban.
Hozzávalók 3-4 személyre: 3-4 zsenge főzőtök 40 dkg darált sertéshús 3 zsemle 1 tojás kis csokor friss kapor 1 nagy pohár tejföl só bors pirospaprika A zsemléket vízbe áztatom. A tököket megmosom, két végüket levágom, majd a magos részt kanállal kikaparom. Az én tökjeim annyira zsengék voltak, hogy a héját nem kellett levágni. A tököket vágott felükkel felfelé tepsire pakolom. A zsemléket kicsavarom és a darált húshoz adom. Beleteszem még a tojást, a finomra vágott kapor nagyját – csak egy mokkáskanálnyit hagyok meg -, sózom, borsozom és megszórom pirospaprikával. Összegyúrom. A tököket megtöltöm a húsos keverékkel és a tetejüket megkenem 1-1 evőkanál tejföllel. (A maradék tejföl a tányéron kerül a töltött tökökre.) 180 fokos sütőben bő 1 óra alatt készre sütöm. Nem takartam le és néha-néha rá néztem. A tányéron még teszek rá tejfölt – mert tejfölből sohasem elég – és megszórom még kaporral, csak a látvány miatt. Nálunk gyorsan elfogyott és már keressük az újabb kis tököket…