Lehetne a magyaros lasagne is, de a Hortobágyi palacsintához áll a közelebb. Így lehet a Hortobágyi palacsinta főétel, igaz nem csirkepörkölttel készül… A pörkölt. Nem a szokványos módon készül, hogy több zöldséget egyen a család. 50 dkg darált sertés húshoz 2 közepes fej vöröshagymát, 3 szál halványító (vagy angol) zellert és 1 közepes sárgarépát számítok. Először aprítógépben a hagymát és a zellert pépesítem és kevés olajon felteszem dinsztelődni. Közben megpucolom a sárgarépát és ugyancsak felaprítom és hozzáteszem a hagymás-zelleres alaphoz. Kicsit kevergetem, majd megy utána a darált hús, sózom, borsozom, fehéredésig kevergetem, teszek rá 2 mk őrölt pirospaprikát, felöntöm másfél deci vízzel, fedőt teszek rá és takarék lángon hagyom jó sokáig rotyogni. Tapasztalatom szerint másfél óra kell, hogy igazán finom legyen. Ezt a pörköltet szoktam használni rakottakhoz (főtt kelkáposzta, főtt rizs, darált húsos pörkölt, tejföl vagy főtt vajbab, főtt rizs, darált húsos pörkölt, tejföl), de palacsintába is töltöm. A palacsinta tészta a szokásos módon készül (tojás, liszt, kevés tej, szódavíz, só, olaj), de a cukrot kihagyom belőle. Az ételhez 10 palacsinta kell, ha ez megvan, akkor a maradék tésztaalapba teszek cukrot és kisütöm, mert nálunk a kakaós palacsinta a kedvenc. A palacsinták harmadához 2 evőkanálnyi pörköltet teszek, amennyire tudom szaftja nélkül és zömök palacsintatekercset készítek. A felgöngyölt palacsintákat tűzálló tálba pakolom, a szaftot elkeverem egy pohár tejföllel és 1 mk. csípős piros arannyal és a palacsintákra öntöm. Fél órát sütöm és a tányéron még teszünk rá egy kis tejfölt, mert mi sok tejföllel szeretjük.