Ha a torta a tésztarétegtől torta, akkor ez nem igazi torta, de mindenképp nyári, friss ízű, hűsítő desszert, amit sütni sem kell – így a nagy melegben pont ideális.
Szülinapi nemistorta: hűs édesség eperből és túróból (Fotó: Vidra)
Mivel volt szerencsém eperszezon közepén születni, most már évtizedekben mérhető hagyomány, hogy szülinapomon mindig ilyen a tortám. Az úgynevezett tortákat én minél kevesebb – vagy lehetőleg semennyi – tésztával szeretem, ez a recept viszont egyszerűen átvariálható. Lehet alá piskótatésztát vagy babapiskótát is tenni alapnak, de akár külön poharakban, tálakban is elkészíthető, ha nem ragaszkodunk a tortaformához.
Megcsinálni egyszerű, a legnehezebb rész azt kivárni, míg ehetőre hűl.
Mivel több tíz éve használjuk, fogalmam sincs, honnan származik az eredeti recept, de az biztos, hogy alaposan kipróbált darab.
Hűs nyári édesség: sütés nélküli epres túrótorta (Fotó: Vidra)
Hozzávalók egy normál méretű tortaformához:
50 dkg túró
3 tojás
15 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 vaníliás cukor
2 dl tej
1 csomag zselatin
Citromhéj (elhagyható)
A tetejére:
1 csomag piros gyümölcskocsonya
Kb. fél kg eper (annyi, amennyi félbevágott szem teljesen beborítja a felületet)
A cukrot, a vaníliás cukrot és a puha vajat habosra keverjük a 3 tojás sárgájával. A túrót a citromhéjjal összetörjük és hozzáadjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjéket, majd az egészet összeforgatjuk a vajas krémmel.
A tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve hűlésig keverjük a zselatinnal. A langyos zselatinos tejet hozzáadjuk a túrós masszához, és (a biztonság kedvéért fóliával bélelt) tortaformába öntjük.
Dermedés után a félbevágott eperszemekkel telipakoljuk, majd a gyümölcskocsonyát előírás szerint elkészítjük és rácsorgatjuk – és már csak hűteni kell.
Természetesen bármilyen más gyümölccsel is kiválóan működik.