Ha a torta a tésztarétegtől torta, akkor ez nem igazi torta, de mindenképp nyári, friss ízű, hűsítő desszert, amit sütni sem kell – így a nagy melegben pont ideális.
Mivel volt szerencsém eperszezon közepén születni, most már évtizedekben mérhető hagyomány, hogy szülinapomon mindig ilyen a tortám. Az úgynevezett tortákat én minél kevesebb – vagy lehetőleg semennyi – tésztával szeretem, ez a recept viszont egyszerűen átvariálható. Lehet alá piskótatésztát vagy babapiskótát is tenni alapnak, de akár külön poharakban, tálakban is elkészíthető, ha nem ragaszkodunk a tortaformához. Megcsinálni egyszerű, a legnehezebb rész azt kivárni, míg ehetőre hűl. Mivel több tíz éve használjuk, fogalmam sincs, honnan származik az eredeti recept, de az biztos, hogy alaposan kipróbált darab. Hozzávalók egy normál méretű tortaformához: 50 dkg túró 3 tojás 15 dkg vaj 25 dkg porcukor 2 vaníliás cukor 2 dl tej 1 csomag zselatin Citromhéj (elhagyható) A tetejére: 1 csomag piros gyümölcskocsonya Kb. fél kg eper (annyi, amennyi félbevágott szem teljesen beborítja a felületet) A cukrot, a vaníliás cukrot és a puha vajat habosra keverjük a 3 tojás sárgájával. A túrót a citromhéjjal összetörjük és hozzáadjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjéket, majd az egészet összeforgatjuk a vajas krémmel. A tejet felforraljuk, majd a tűzről levéve hűlésig keverjük a zselatinnal. A langyos zselatinos tejet hozzáadjuk a túrós masszához, és (a biztonság kedvéért fóliával bélelt) tortaformába öntjük. Dermedés után a félbevágott eperszemekkel telipakoljuk, majd a gyümölcskocsonyát előírás szerint elkészítjük és rácsorgatjuk – és már csak hűteni kell. Természetesen bármilyen más gyümölccsel is kiválóan működik. Ne hagyd ki a moksha.hu hírlevelet sem!