Elnevezése ellenére a Mincemeat húst nem tartalmaz, viszont egy remek “lekvár” almával, naranccsal, aszalt gyümölcsökkel és karácsonyi fűszerekkel.
Két fontos dolog:
A hagyományos mincemeat-be faggyú, nagyon régen még darált hús is) és valamilyen alkohol, legtöbbször whiskey vagy brandy, esetleg rum kerül. Én nem használok faggyút, ezért a mincemeat-be vajat teszek, és egy ideje nagyon ritkán iszom alkoholt, így azt is szemrebbenés nélkül rumaromára cseréltem. Szerintem ezzel az ízek nem szenvedtek (kibékíthetetlen) csorbát, azonban a régit, tradicionális receptekben az alkohol a tartósításban is szerepet játszott. Anno főztek egy nagy lábas mincemeat-et, beüvegezték, majd a tél során rájártak. Szerintem ették kiskanállal, mint én, illetve különböző sütemények tölteléke lett. Az egyik ilyen leghíresebb sütemény a mince pie, de én Eccles cake-be is el tudom képzelni. Sőt, legyen akármilyen eretnek gondolat, de zabkása és tejberizs tetejére is tökéletes.
Idén remek, nagy szemű, fekete mazsolát találtam. Aszalt gyümölcs rajongó vagyok, így ez önmagában is boldogsággal töltött el, de a micemeat is iszonyú finom lett tőle. Mivel a világ egyik legfinomabb mazsoláját találtam meg – Tesco, saját, “csíkos” márkás, remélem, készleten tartják most már örökké és az árát se emelik -, így csak abból tettem a mincemeat-be, azonban a mazsolákat lehet, sőt talán illik is keverni a mincemeatben. Mehet bele arany és sötét, apró és nagyobb szemű mazsola is.
Mincemeat hozzávalói
2 db (nagyjából) 300 g hámozott, apró kockára vágott alma 350 g mazsola 100 g kandírozott gyümölcshéj keverék (citromhéj, narancshéj, papaya vegyesen) 100 g aszalt vörösáfonya 50 g aszalt sárgabarack (apróra kockázva) 50 g vaj 150 g nádcukor 2 narancs leve és az egyik narancs frissen reszelt héja 1/4 teáskanál őrölt fahéj 1/4 teáskanál őrölt gyömbér 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg 1/4 teáskanál frissen őrölt szerecsendió 2 evőkanál rumaroma
A rumaroma kivételével minden hozzávalót egy nagy lábasba kell önteni, majd összeforralni és nagyjából 10 percig főzni. Ekkor mehet bele a rumaroma (vagy az alkohol) és már kész is. Forrón érdemes üvegekbe tölteni, kihűlten pedig lehet enni vagy süteményekbe tölteni. Gasztorajándéknak is remek.
A karácsonyi cheesecake-et pedig még felejthetetlenebbé teszi.
Karácsonyi cheesecake – Tojáslikőrre hangolt cheesecake
A karácsonyi cheesecake, amelyet a tojáslikőr ihletett az egyik legfinomabb cheesecake, amit valaha sütöttem, pedig a cheesecake a kedvenc sütim.