term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:29449
category_3 #e62e2e

Apple pie, avagy a legjobb amerikai almás pite

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Apple pie, avagy a legjobb amerikai almás pite

Myreille - Publikálva:

Leszedtük az almafa termését és most alma, alma, alma van mindenhol. Mi mást süthettem, mit almás pitét, de a kedvenc almás sütink amerikai változatát. Bevált recepten nem változtatunk, és igen, ami tökéletesen működött cseresznyével, őszibarackkal, az friss őszi almával is remek.

applepie02

Őszi almák – Apple pie, avagy amerikai almás pite (Fotó: Myreille)

applepie04

Apple pie, avagy amerikai almás pite (Fotó: Myreille)

Hozzávalók az édes alaptésztához: 40 dkg liszt 25 dkg margarin 2 és fél evőkanál vaníliás cukor (nálam sima kristálycukorban álldogál egy vaníliarúd és ebből vettem a cukrot, ha ilyen nincs, akkor 2 evőkanál cukor és egy csomag vaníliás cukor vagy 2,5 evőkanál cukor és egy fél vaníliarúd kikapart magjai) kb. 5-6 ek hideg víz csipet só A tészta hozzávalóit egy tálba teszem és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. 2/3 – 1/3 arányban elosztom a tésztát és külön-külön folpackba csomagolom és legalább 30 percre a hűtőbe teszem. Almatöltelék: 7 db nagy alma 4 evőkanál vaníliás cukor (nálam sima kristálycukorban álldogál egy vaníliarúd és ebből vettem a cukrot…) 2 evőkanál búzadara 2 evőkanál búzacsíra (elhagyható) 1/2 teáskanál fahéj Az almákat meghámozom, kiveszem a magházukat, apró kockákra vágom és megszórom a 2 evőkanál cukorral és állni hagyom legalább 30 percig. Engem nem zavar, ha kicsit megbarnul, de aki ezt el akarja kerülni, locsolja meg egy fél citrom levével. A nagyobbik tésztagombócot kinyújtom és egy 26 centis tortaformába teszem úgy, hogy a tortaforma tetején túl még egy centivel érjen a tészta széle. (Igen, jó nagy adag lesz, de gyorsan fogy…) A tészta alját megszórom a búzadarával és a búzacsírával, majd ráteszem a lecsöpögtetett almát, kicsit meg is nyomkodom, hogy jó szorosan legyen az alma. Megszórom a tetejét még egy evőkanál cukorral és a fahéjjal. A kisebbik tésztagombócot nagyjából kör alakúra nyújtom, kb. 2 centivel legyen nagyobb, mint a tortaforma és a pitét lefedem a tésztával és két tésztaszélet összenyomkodom. Csinálok fodrokat is. A pite tetejét megkenem fél evőkanál almalével – azt a levet használom, amit kiadott a cukorral az alma – és megszórom 1 evőkanál cukorral. Ez elhagyható, de finom, érdemes rászánni azt a két pillanatot. A pite tetején lékeket vágok a gőznek és 180 fokos sütőben 1 óráig sütöm, amíg a teteje megpirult. Langyosan, hidegen, fagyival vagy fagyi nélkül is remek desszert vagy uzsonna.
applepie03

Apple pie, avagy amerikai almás pite (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra