A tunéziai harissa fűszerkeverék igen jól áll a csirkecombnak, csirkemellnek és a csirkemájnak is. Különlegessége ellenére egészen hétköznapi fűszerekből áll, otthon is könnyedén bekeverhető.
3 fontos dolog, amit a harissáról tudni kell
- A harissa alapvetően egy csípős paprika alapú paszta vagy szósz, de én fűszerkeverékként használom, ami a csirkebőrből kisülő zsírokkal elképesztő illat- és ízorgiát eredményez.
- A harissa egy csípős fűszer, viszont én enyhén csípősre fűszerezem mert nem szeretjük a “fejemet is letépi” fűszeres ételeket és az enyhén csípős harissával fűszerezett húsért a gyerekeim is rajonganak. (Bátrak és még bátrabbak a chili mennyiségét nyugodtan duplázzák, triplázzák.)
- A fokhagymaportól a harissa fűszerkeverék matt, pasztalesebb hatású, de sütés közben a zsíroktól élénk, ragyogó paprikássá válik.
Harissa fűszerkeverék recept
Hozzávalók:
2 teáskanál őrölt, édes paprika 1 teáskanál őrölt füstölt paprika 1/2 teáskanál tört chili (chili pehely) 2 teáskanál őrölt koriandermag 2 teáskanál őrölt köménymag 1 teáskanál őrölt római kömény 1 teáskanál fokhagymapor
Minden egy kis tálba mérek és összekeverem. Amit nem használok fel azonnal, azt üvegbe teszem és onnan adagolom.
A fűszerkeverékben nincs só, ezért a húsokat külön kell sózni. A fűszerkeveréket össze is lehet keverni a sóval és úgy a húsra szórni, de én először be szoktam sózni a húst, utána pedig megszórom, bedörzsölöm a harissa fűszerkeverékkel.
A harissa fűszerkeverék és a só
A harissa fűszerkeverékbe lehetne sót tenni, de én azért nem teszek a bekeverés során, mert csirkemájhoz is használom és a fűszereket korábban a májhoz adom, mint a sót.
Harissa fűszerkeverékkel sült csirke felsőcomb
Hozzávalók:
1,5 kg csirke felsőcomb 1,5 teáskanál só 3 teáskanál harissa fűszerkeverék
Az előkészített csirke felsőcombokat sütőzacskóba teszem. Megsózom, megszórom a harissa fűszerkeverékkel és összerázom. Tepsire teszem úgy, hogy a csirkecombok bőrrel felfelé legyenek. Lezárom a sütőzacskót és két lyukat szúrok rá fogpiszkálóval.
190℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 2 óra alatt készre sütöm.
Harissás csirkecomb sárgarépa-gyömbér-koriander piláffal
A pikánsan csípős harissa fűszerkeverékkel sütött csirkecombhoz remekül illik a fűszeres-sárgarépás piláf, igaz a gyerekim inkább “sima” főtt rizzsel eszik. Amit meglocsolnak a csípős szafttal.