A szezámmag igazi kalcium bomba, de nem ezért kerül a kakaós kekszre, hanem a tökéletes ízharmónia miatt. Persze, készül “mezítlábas” változat is.
Hozzávalók kb. 60 darab kekszhez 25 dkg margarin 5 dkg vaj 25 dkg cukor 1/4 teáskanál vanília őrlemény (vagy 1 csomag vaníliás cukor) 1 csapott teáskanál szódabikarbóna 40 dkg liszt 2 evőkanál kakaópor 1 tojás A vajat és a margarint mikróban megolvasztom, majd belekeverem a cukrot és a vanília őrleményt. Ezután mehet bele a tojás, elkeverem, majd belekeverem a kakaóport, és a szódabikarbónával elkevert lisztet. A végeredmény egy fakanállal könnyedén keverhető massza. Teáskanálnyi tésztalabdacsokat szétlapítok a sütőpapírral bélelt tepsin – kisebb női tenyér nagyságú kekszek lesznek és nagyjából 1 mm vastagok – és 180 fokos sütőben 10 percig sütöm. Kétféle változatban készítem a kekszet. A “mezítlábas” mellett néhányat megszórok pirított szezámmaggal miután a tésztát szétlapítottam és kicsit a tésztába nyomkodom a magokat, így sütöm meg. A szezámmag-kakaós keksz remek ízpárosítás és az csak kellemes “mellékhatás”, hogy a szezámmag remek kalcium forrás és vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Általában egy nagy dobozzal veszek natúr szezámmagot, majd azt pirítom és használom fel különböző ételekben. (A szezámmagos recepteket itt találod!) Ne maradj le a legjobb hírekről és receptekről, iratkozz fel a hírlevélre most!