Az egyik legfinomabb csokitortát Franz Sacher alkotta meg és itthon valami hasonlót sütni a legegyszerűbb. Egyszerű, házi csokitorta csak 10 hozzávalóból. A Sacher-tortára nem lehet ráunni. Franz Sacher, bécsi cukrász 1832-ben alkotta meg Metternich herceg számára a sárgabaracklekvárral és csokibevonattal készült csokitortát. Nem a Sacher-tortát akartam leutánozni, de volt a hűtőben egy üveg házi sárgabaracklekvár és életem férfijai – megint – csokitortát kértek tőlem. Persze, csoki nem volt itthon, csak jófajta kakaópor, de a végeredmény így is hibátlan. Legalábbis ízre, látványra a torta szó szerint kiérdemelte a rusztikus jelzőt. (Morzsája nem maradt, tényleg jó lett.)
Hozzávalók 18 centis tortaformához: a tészta: 6 dkg vaj 15 dkg kristálycukor negyed teáskanál vaníliaőrlemény (vagy egy vanília kikapart magjai) 2 tojás 2 evőkanál (cukrozatlan, holland) kakaópor 20 dkg liszt fél csomag sütőpor 20 dkg tejföl a töltelék: 4 evőkanál (házi) sárgabaracklekvár a csokimáz: 2 evőkanál cukor 1 evőkanál (cukrozatlan, holland) kakaópor 2 evőkanál tejszín 1 teáskanál vaj + 1 teáskanál kakaópor Egy 18 centi átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibélelem, oldalát kivajazom. (Azért a kisebbik tortaformámat használom, hogy magas legyen a torta.) A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tésztához a vajat (mikróban) kicsit megolvasztom, majd habosra keverem a cukorral és a vaníliaőrleménnyel. Ezután mehet bele a tojás, majd a kakaópor, a liszt és a sütőpor és a tejföl. Az egészből sima masszát keverek, majd a tortaformába öntöm és egyenletes elterítem. A 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy jól átsült. Leveszem a forma szélét és hagyom kihűlni. A tortát keresztbe három részre vágom és a rétegeket megtöltöm 2-2 evőkanál sárgabaracklekvárral. A “csokimázhoz” egy kis lábasban a cukrot elkeverem a kakaóporral és a tejszínnel, beledobom a vajat és állandó kevergetés közben felforralom. 3-4 percig forralom, majd állandó kevergetés közben – az udvaron, a hűvös levegőn – kihűtöm. A csokimázat a torta tetejére csorgatom – szigorúan rusztikusan -, majd kakaóport szitálok a tetejére. Önmagában és kávé mellé is tökéletes.