A pikánsan csípős harissa fűszerkeverékkel sütött csirkecombhoz remekül illik a fűszeres-sárgarépás piláf, igaz a gyerekim inkább “sima” főtt rizzsel eszik. Amit meglocsolnak a csípős szafttal.

Harissás csirkecomb sárgarépa-gyömbér-koriander piláffal/Fotó: Myreille
A tunéziai harissa fűszerkeverék egy aromás, csípős fűszerkeverék. Persze, adagolástól függ, hogy mennyire csíp. Én úgy adagoltam, hogy a gyerekek is megegyék, tehát pikánsan legyen csípős.
Megették, sőt, annyira ízlett neki, hogy kijelentették bármikor süthetek ilyen csirkét, de a legjobb lenne, ha nem várnék heteket az ismétléssel.
Ugyanakkor a sárgarépa-gyömbér-koriander piláf, ami egy fűszeres-zöldséges rizs, és ami szerintem elképesztően finom és tökéletesen illik a harissás csirkecombhoz, szerintük szörnyű, túl fűszeres. Ők inkább “sima” főtt rizst kértek, amit meglocsoltak, bőségesen meglocsoltak, a csípős szafttal. (Én botor azon aggódtam ebédfőzés közben, nehogy túl csípős legyen nekik a hús.)

Harissával pácolt, lassan sült csirkecombfilé/Fotó: Myreille
Tunéziai harissa fűszerkeverékkel sült csirkecomb
Hozzávalók: 3 teáskanál tunéziai harissa fűszerkeverék 1 evőkanál olaj 1 kg csirkecomb (filéből sütöttem, de lehet egész is) só
A harissa fűszerkeveréket összekeverem a sóval és az olajjal, ezzel bedörzsölöm a csirkecombokat. Fél órát pihentetem, majd sütőtálba pakolom, öntök alá 1 dl vizet, lefedem a sütőtál tetejével, és 180 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 1 óra 45 percig sütöm.
A kedvenc sütőtálam (egy nagyméretű jénai) nem fed tökéletesen, így a sütés végére a combok teteje megpirul, végtelenül omlósak lesznek, ki viszont nem száradnak, a tál alján pedig tiszta, ízes szaft bugyog. Ha alufóliával takarod le a sütőtálat vagy sütőzacskót használsz, akkor 1-2 (fogpiszkáló)lyukkal megoldhatod a nem tökéletes záródást és a párolgás lassú lesz.

Sárgarépa-gyömbér-koriander piláf/Fotó: Myreille
Sárgarépa-gyömbér-koriander piláf
Hozzávalók: 1/2 bögre rizs 1 kis fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 diónyi friss gyömbér 3 sárgarépa kis csokor korianderzöld 1 marék mazsola 1 marék mandula olaj só
A vöröshagymát, a fokhagymával és a gyömbérrel aprítóba dobom, majd a pépet kevés olajon átfuttatom. Ráöntöm a felszeletelt sárgarépát, átpirítom, majd megy rá a megmosott, lecsepegtetett rizs. Megsózom.
Felöntöm 1 bögre forrásban lévő vízzel, lefedem és alacsony hőmérsékleten főzöm. 20 perc alatt megfőtt a rizs és a sárgarépa is.
Közben száraz serpenyőben a mandulákat megpirítom és késsel durvára vágom.
Friss korianderzöldem nem volt itthon, viszont tartok fagyasztottat a mélyhűtőben, így ezt kevertem bele a megfőtt rizsbe a mazsolával és a durvára vágott mandulával együtt. Ha türelmesebb vagyok, és hagyom a rizst kicsit hűlni, akkor a rizs pergősebb lett volna, de éhesek voltunk és ilyenkor nincs türelem.
A sárgarépa-gyömbér-koriander piláf önmagában is remek étel, de a harissás csirkecombbal frenetikus.
Kapcsoldó cikkek:
