A klasszikus habcsókos tekercs az esküvői aprósüti elmaradhatatlan része. Imádom. Viszont ezt a csokis-kókuszos verziót még jobban imádom és karácsonyra sütöm.
Az omlós kakaós tekercs kókuszos habcsók töltelékkel ízeiben nagyon jól hozza a Bounty csokit és mindenkinek erősen ajánlott, aki szereti a csoki-kókusz párosítást. Végtelenül egyszerű, ám nagyon finom sütemény, amely légmentesen záródó dobozban több napig is eltartható.
Kakaós omlós tészta hozzávalói
1 tojássárgája 100 g vaj 100 g cukor 1 evőkanál kakaópor ½ teáskanál sütőpor 200 g liszt 2 evőkanál hideg víz
Kókuszos habcsók hozzávalói
1 tojásfehérje 100 g cukor 50 g kókuszreszelék
Csokis-kókuszos habcsókos keksz elkészítése
Ebből az adagból 16 db habcsókos tekercs lesz.
Egy tálban habosra keverem a tojássárgát, a puha vajjal és a cukorral. Belekeverem a vizet, majd a kakaóport és a sütőport. Először csak keverem, majd végül összenyomkodom, -gyúrom a tésztát. Gyorsan kell dolgozni, mert nem jó, ha “elszalonnásodik” a tészta. Liszttől is függ, hogy mennyi víz kell a tésztába, ha nagyon száraz, morzsalékos, akkor még kell bele egy pici. Az összállt tésztát 20-30 percre a hűtőbe teszem.
A tojásfehérjét közepes sebességen elkezdem felverni. Amikor már buborékos, folyamatos keverés mellett beleteszem a cukrot és kemény habbá verem. Végül belekeverem a kókuszreszeléket.
A sütőt előmelegítem 175 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés.)
A tésztát kinyújtom egy 32×30 centis téglalappá, majd 2 cm szélesen felcsíkozom, de nem szedem szét a csíkokat, hanem egymás mellett hagyom. A tészta tetejét óvatosan megkenem a kókuszos tojásfehérjehabbal, majd a csíkokat egyesével feltekerem.
A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, legalább 5 cm legyen közöttük, majd 20 perc alatt készre sütöm.