A hallal nincs sok gond, a Boldog Füstölt Pisztráng egyszerűen tökéletes. Az 1 év 2 hónapos szivárvány pisztrángok húsa tömör, ízletes, kellemesen füstös. A halak a tahitótfalui telepen Csörgő István szaporítja, neveli, majd dolgozza fel kézműves technikával. Vonzóbb a füstölt pisztráng csomagolás nélkül – van benne valami rusztikus báj -, de vákuum csomagolásban hosszabb ideig eltartható.
Amikor receptekről beszélgettünk, megkérdeztem Csörgő Istvánt, ő hogyan szereti legjobban a füstölt pisztrángot. Azt mondta, hogy “így önmagában, ahogy van”, és én ennél a mondatnál ejtettem minden további sütést, főzést, egyebet, ő évek óta pisztrángokkal kel és fekszik, szenvedélyesen mesél a halakról, én meg mit értek a lovakhoz a pisztrángokhoz.
A füstölt pisztráng bőre könnyen lehúzható, a halhús villával egyszerűen lefejthető a halcsontokról, az ízéről pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Nem mellesleg rajtam kívül a gyerekeim is imádják.
Boldog Füstölt Pisztráng a tányéron (Fotó: Myreille)
Házi tartármártás
Hozzávalók:
1 tojás sárgája
kb. 1 dl napraforgó olaj vagy repceolaj
1 kiskanál mustár
1 evőkanál tejföl
só
bors
1 kiskanál fehér bor
A tojássárgáját alaposan elkeverem a mustárral, majd nagyon lassan elkezdem hozzácsorgatni az olajat. Az elején kell nagyon figyelni, amikor már elkezdte felvenni az olajat, lehet bátrabban is önteni. Annyi olaj kell hozzá, hogy vastag, világossárga krémmé álljon össze. Első pillanatban durvának tűnhet az olajmennyiség, amit a tojás felvesz, de nem lehet elspórolni. Ezután belekeverem a tejfölt, a bort, a sót és a borsot és kész a tartár.
Ropogós téli saláta
Nincs nagy trükkje, mehet bele minden a jégsalátától, a lilahagymán, fekete retken és sárgarépán át a kaliforniai paprikáig minden. Mivel a tartár ehhez is tökéletes, nem tettem rá salátaöntetet.
Hagymás krumpli
Hozzávalók:
fél kiló krumpli
1 fej vöröshagyma
kacsazsír
só
A hagymát vékony cikkekre vágom és a kacsazsíron aranybarnára sütöm egy serpenyőben. Belekarikázom a krumplit, megsózom és lefedem. Pár pillanat alatt kidobja a vizet, ha mégse, akkor egy keveset alá kell önteni. Amikor a krumpli megpuhult, hagyom kicsit lesülni, majd megkeverem és megint hagyom megpirulni. (Ez a köret készül el a leghosszabb idő alatt, ezzel érdemes kezdeni.)