Nem tartalmas, laktató leves, sokkal inkább könnyű, illatos és forrón is hűs. Nyár, szerelem és a paradicsomok második élete.
Az óriási (pákozdi) paradicsomokat azért szeretem, mert éretten roppant könnyű lehúzni a héjukat, kevés bennük a mag, viszont jó húsosak. Pedig a legelső szempont nem is számít ennél a levesnél, mert szitán átpasszírozom. Hozzávalók: 2 kg nagy, húsos paradicsom 1 zsemle 2 gerezd fokhagyma 1 kis fej hagyma 1/4 teáskanál oregano pici só A paradicsomokat nagyobb kockára vágom és felteszem főni. Vizet nem öntök alá, enged magából hamar, addig kevergetem. Ha a paradicsomok megpuhultak, akkor szitán átpasszírozom, beleteszem a hagymát, fokhagymát, pici sót és felforralom. 20 percig főzöm, majd beleteszem az apróbb darabokra tépett zsemlét, megvárom, amíg átpuhul, majd botmixerrel simára mixelem. Megszórom oreganoval és már lehet is enni. Anyu szerint szokatlan, de finom. Én szeretem, olaszországi nyaralásokat juttatja az eszembe.